Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladá Syřanka Bana, která informovala o dění v Halabu, byla evakuována do bezpečí

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek – Sedmiletá Syřanka Bana, která se proslavila téměř na celém světě díky zprávám na twitteru o situaci v Halabu (Aleppu) zmítaném boji, byla z města evakuována. Evakuace obyvatel východního Halabu byla obnovena v neděli po několikadenním přerušení.

O evakuaci dívky informovala agentura Reuters s odvoláním na tureckou humanitární organizaci IHH. Banin twitterový účet, který jí pomáhá spravovat její matka Fátima, již sleduje přes 330.000 uživatelů komunitní sítě.

Od září dívka zveřejňovala informace o sobě a svých blízkých, dávala tam ale i fotografie a videa. V zatím posledním tweetu z víkendu její matka prosila tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoglua, aby zajistili, že v oblasti vydrží příměří a oni se z města dostanou.

This morning @AlabedBana was also rescued from #Aleppo with her family. We warmly welcomed them. pic.twitter.com/TJMMZCC4TE

— Humanitarian Relief (@IHHen) 19. prosince 2016

 

„Jsme tak unavení," psala Fátima. Minulý týden zase Bana a její matka ve videu žádaly o pomoc i americkou první dámu Michelle Obamovou.

Bana byla spolu se svou rodinou zachráněna z Halabu dnes ráno. „Vřele jsme je přivítali," oznámila na twitteru turecká organizace IHH a přidala i fotografii Bany a jednoho ze svých humanitárních pracovníků. „Jsem smutná, protože opouštím svou zemi, nechala jsem tam svou duši... ale nemůžeme zůstat, je tam množství bomb, žádná čistá voda a žádné léky," uvedla Banina matka Fátima.

Odjezd stovek lidí umožnila dohoda o souběžné evakuaci šíitských vesnic v provincii Idlib, které byly dlouhodobě v obležení opozice. Dnes ráno z nich odjelo prvních deset autobusů, které dovezly šíity do vládní části Halabu.

Témata:  Sýrie Aleppo Syrská krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy