reklama

Atentát považuje Moskva za teroristický čin. "Terorismus neprojde. Budeme odhodlaně proti němu bojovat. V našich srdcích navždy zůstane památka na vynikajícího ruského diplomata Andreje Karlova," řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Potvrdila také, že Moskva je ve pojení s tureckými oficiálními představiteli, kteří Rusko ujistili, že bude provedeno pečlivé a zevrubné vyšetřování. „Vrazi budou potrestáni," dodala.

O útoku na velvyslance byl podle Kremlu informován prezident Vladimir Putin, který si vyžádal další informace od ministra zahraničí a šéfů tajných služeb.
Podle předsedy zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Leonida Sluckého nepovede útok k novému zhoršení rusko-tureckých vztahů jako po loňském sestřelení ruského bombardéru tureckými stíhačkami.

Ruské prohlášení podle něj zazní v Radě bezpečnosti OSN. „Ale hlavní je to, že k novému ochlazení mezi Moskvou a Ankarou nedojde, jak by si přáli naši strategičtí protivníci jak v Ankaře, tak na Západě. K tomu nedojde," řekl Sluckij v televizi Rossija 24. Zdůraznil, že nehledě na tragédii by se v úterý v Moskvě měly konat plánované rozhovory mezi šéfy ruské, turecké a íránské diplomacie o situaci v Sýrii.

Ruská agentura TASS s odvoláním na neoficiální informace uvedla, že turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu již je v ruské metropoli.

Ruský zákonodárce Vladimir Džabarov tvrdí, že vina za smrt velvyslance leží na straně Turecka. To podle něj nezajistilo náležitou ochranu, ačkoliv mohlo vzhledem k dobytí Halabu podobný teroristický čin očekávat. Každopádně je podle něj záhodno posílit bezpečnost ruských zastupitelských úřadů a dalších ruských zařízení v Turecku a i v dalších zemích sousedících se Sýrií.