Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsme křesťané, už si to uvědomte, vzkazuje bývalý arcibiskup uprchlíkům

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Londýn – Velká Británie by měla učit všechny nově příchozí migranty už v jejich testech občanství, že je země křesťanská, tvrdí bývalý arcibiskup z Canterbury. George Carey tvrdí, že náboženská gramotnost byla výrazně snížena. Vyzval proto politické představitele, aby o Británii učili jako o zemi s křesťanským dědictvím. Cílem má být pomoci migrantům plně se integrovat do britské společnosti.

Lord Carey v neděli ve svém vyjádření pro Daily Mail odkazoval na nedávnou zprávu Louise Caseyové o segregaci v Británii. „Zcela správně poukázala na to, že veřejné orgány ignorují škodlivé sociální praktiky v některých muslimských komunitách, jako je vyloučení žen, domácí násilí, nucené manželství a mrzačení ženských pohlavních orgánů (obřízka)," uvedl.

Dodal nicméně, že je tu i „znepokojující strana" celé zprávy, kdy je kladeno „rovnítko mezi konzervativní náboženské názory a nesnášenlivostí, a dokonce i extremismem". „Tím, že odsuzuje všechny lidi s konzervativními náboženskými názory - a to nejen islamistickou menšinu - zavedla novou formu netolerance," varuje.

Britské křesťanské tradice byly zapomenuty a nahrazeny „mdlým liberalismem", který „nemá žádné vůdčí principy, ale jen přání, aby někoho neurazil". „Dříve spojovalo lepidlo všechny instituce naší občanské společnosti, včetně anglikánské církve a její pohostinný přístup, který povoloval všechny hlasy menšin, které měly své místo u stolu. V zemích, které trvají na sekularismu, je často nemožné, aby byli věřící slyšeni. Podléháme plíživé kultuře náboženské negramotnosti," varuje duchovní.

Lord Carey proto vyzval k výuce náboženské výchovy ve školách, aby bylo možné dosáhnout zlepšení. Tvrdí také, že nově příchozí přistěhovalci se musí učit o křesťanství. „Myslím, že bychom měli zahrnout křesťanství do testů občanství pro všechny ty, kteří chtějí přijet do této země. Je v nich mnoho otázek o královské rodině a Evropském parlamentu, ale málo o anglikánské církvi nebo britské křesťanské historii," domnívá se.

V listopadu, nástupce Careyho Justin Welby obvinil britskou vládu, že popisuje praktikující křesťany jako „extremisty", obvinil úředníky, že nemají „žádné tušení o tom, co to znamená být nábožensky zaměřený". Řekl, že „nevidí rozdíl mezi extremistickými muslimskými skupinami jako Muslimské bratrstvo, a mezi konzervativními evangelikálními skupinami v anglikánské církvi."

Témata:  Velká Británie muslimové uprchlíci

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy