Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Identita střelce z Ankary odhalena: Mladík je po smrti

Mevlut Mert Altintas, atentátník z Turecka
Mevlut Mert Altintas, atentátník z Turecka
Foto: Reprofoto YouTube

Ankara - Mevlut Mert Altintas, který včera v podvečer zabil ruského velvyslance Andreje Karlova, byl zastřelen. Uvedla to ruská a turecká média.

Identita vraha ruského velvyslance v Turecku Andreje Karlova je prozrazena. Jde o 22letého policistu v civilu, jehož jméno je Mevlut Mert Altintas. Atentátník je mrtvý, jeho příbuzní a blízcí jsou zadrženi. Podle dostupných informací muž pracoval pro zásahové komando.

Útočník se narodil v roce 1994 a v mládí se aktivizoval ve straně prezidenta Erdogana AKP. Je také spojován s teroristickou organizací Al-Nusra, odnoží Al-Káidy. Starosta Gökçek na svém oficiálním účtu na Twitteru spekuloval o úvahách, že není vyloučeno napojení útočníka na skupinu Fethullaha Gülena, který je obviňován z červencového převratu s cílem svrhnout tureckého prezidenta Erdogana.

 Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu uvedl, že střelec byl policistou. "Muž pracoval poslední dva roky pro zásahové komando v Ankaře," uvedl Soylu. Turečtí představitelé tvrdí, že Altintas byl během atentátu mimo službu. Potvrdili i to, že v těchto momentech zadržují jeho matku, sestru a jeho spolubydlícího, které zatkli v jeho rodném městě.

Podle dostupných informací je vrah po smrti. Internetem se šíří fotografie, na níž leží útočník s prostřelenou hrudí a dalšími střelnými ranami v oblasti břicha.

Podle očitých svědků se útočník mstil za situaci v severosyrském Halabu (Aleppu). "Nezapomínejte na Halab, nezapomínejte na Sýrii, bůh je veliký," zvolal pachatel se zdviženou rukou a ukazováčkem poté, co diplomata na vernisáži výstavy fotografií střelil do zad. Podle jiného svědectví údajně řekl: "Necháme vás zaplatit za Halab".

Záběry kamery, která celý útok zachytila, ukázaly, že vrah v černém obleku stál před střelbou za velvyslancem a sledoval jeho projev. Podle některých zdrojů byl členem Karlovovy ochranky, podle jiných se mezi ni vloudil.

Témata:  atentát na ruského velvyslance v Ankaře Andrej Karlov Mevlut Mert Altintas

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy