Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Atentátník vypálil na ruského velvyslance 11 ran

Střelec, který se připravoval na vraždu ruského velvyslance (19.12.2016).
Střelec, který se připravoval na vraždu ruského velvyslance (19.12.2016).
Foto: EuroZpravy.CZ | Fotokoláž

Ankara - Policista Mevlüt Mert Altintaş (22), který v pondělí zastřelil v Ankaře ruského velvyslance, si najal hotelový pokoj blízko místa činu a na pondělí si vyžádal volno. Turecko také vyšetřuje, co dělal po 15. červenci, tedy po pokusu o vojenský převrat.

Altintaş v centru moderního umění vypálil 11 ran, z nichž devět velvyslance Andreje Karlova zasáhlo.

Altintaş si najal hotelový pokoj nedaleko galerie. Karlov tam zahajoval výstavu fotografií a Altintaş, oblečen v civilním obleku, se dovnitř dostal po předložení policejního průkazu.

Úřady po červencovém pokusu povolaly do služby všechny policisty, ale Altintaş si vyžádal dvoudenní volno. Podle záznamů byl 15. července ve službě v jihovýchodní provincii Diyarbakir, ale 16. července byl v Ankaře, protože dostal volno. Velitel, který mu propustku schválil, byl zatčen v rámci čistek, které Ankara po převratu spustila v bezpečnostních silách i jiných sektorech.

Altintaş byl mezi těmi, kdo byli po převratu kvůli podezření z příslušnosti ke Gülenovu hnutí dočasně odvoláni, ale 16. listopadu se mohl k policii vrátit.

Témata:  atentát na ruského velvyslance v Ankaře Mevlut Mert Altintas Andrej Karlov

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy