Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci nepochybují, že masakr v Berlíně byl teroristickým útokem

Teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016).
Teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016).
Foto: RT

Berlín/Brusel - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Vyjádřil jí soustrast v souvislosti s pondělním masakrem na vánočním trhu v centru Berlína. Německé úřady podle ministra vnitra Thomase de Maiziéra nemají žádné pochybnosti, že atentát byl aktem terorismu.

Vlajky na stožárech před bruselskými institucemi byly dnes na znamení smutku spuštěny na půl žerdi. "Myšlenky celé komise jsou s rodinami a příbuznými těch, kdo zemřeli či byli zraněni," řekla mluvčí Evropské komise Mina Andreevová.

Připomněla zároveň, že už v pondělí večer vydala komise k případu Junckerovo prohlášení. "Tato zpráva námi otřásla tím více, že lidé se tam sešli před vánočními svátky, které mnozí spojují s rozjímáním a mírem. Jsme s oběťmi spojeni hlubokým zármutkem," uvedl Juncker.

"Už nemáme žádné pochyby, že hrozivé události včerejšího (pondělního) večera byly útokem," řekl de Maiziére novinářům na tiskové konferenci v Berlíně po jednání bezpečnostní rady. "Nákladní vůz byl záměrně nasměrován do lidí, kteří chtěli na vánočním trhu strávit klidný a příjemný večer," poznamenal. "Byl to brutální atentát," prohlásil.

Také uvedl, že podezřelý, který byl zatčen hned v pondělí, je zřejmě z Pákistánu, jak o tom již dříve informovala média. Muž, který obvinění své osoby popírá, podle ministra přišel do Německa v poslední den loňského roku a do Berlína letos v únoru. Do teroristických databází nebyl dříve zanesen.

Témata:  Jean-Claude Juncker de Thomas Maiziére teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně Německo

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy