Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skotsko se oddělí od Británie? Chce zůstat v EU

Skotská vlajka
Skotská vlajka
Foto: Pixabay

Edinburgh - Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová dnes prohlásila, že Skotsko chce zůstat na jednotném trhu EU a být jejím plnoprávným členem i po brexitu.

"Možnost nezávislosti (Skotska) musí zůstat na stole," prohlásila dnes Sturgeonová. Mluvčí britské premiérky Theresy Mayové v reakci na to řekla, že druhé referendum o nezávislosti Skotska by se konat nemělo a že Skotové se jasně vyjádřili v roce 2014, kdy nezávislost odmítli.

Sturgeonová si v dokumentu nazvaném Místo Skotska v Evropě přeje, aby její země zůstala na jednotném trhu EU a v daňové unii EU. A to třeba zvláštními dohodami, jaké mají s unií například Faerské ostrovy a Normanské ostrovy.

Skotská premiérka také požaduje, aby Skotsko získalo větší pravomoci s cílem své zájmy dobře hájit. Zdůraznila, že je hlavně třeba převést nové pravomoci z britského na skotský parlament, a to i v otázkách imigrace, vývozů a dovozů. To podle premiérky umožní, aby Skotsko mohlo mít po brexitu vlastní vztah s EU.

Úřad britské premiérky upřesnil, že vláda má jednat o návrzích Skotska v lednu. Britský ministr financí Philip Hammond ale začátkem měsíce řekl, že je nerealistické, aby nějaká část Spojeného království jako Skotsko získala v očekávané dohodě Británie-EU o brexitu zvláštní podmínky.

Témata:  Nicola Sturgeonová Skotsko Brexit

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy