Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve vazbě umírají stovky lidí. Vynucování přiznání, je to záhada, varují aktivisté

Vězení, ilustrační fotografie
Vězení, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Dillí - Mezi roky 2010 a 2015 zemřelo v indických policejních vazbách kolem 600 osob. Uvádí to ve své nejnovější zprávě organizace Human Rights Watch. Část z nich zemřela na příčiny onemocnění, další vězněné osoby spáchaly sebevraždu. Mluví se také o brutálním mučení ze strany dozorců. To však indické úřady striktně odmítají.

V prostorách indických věznic údajně dochází k systematickému porušování osobních práv vězněných osob. Nelidské jednání indických dozorců však úřady tiše tolerují, uvádí list BBC.

Pracovníci HRW se zaměřili na 17 zvláštních případů úmrtí v indických věznicích. Vyzpovídali rovněž 70 osob jak ze strany rodinných příslušníků obětí, tak policejní úředníky, odborníky z justice a v neposlední řadě samotné policisty. V každém ze 17 případů pak HRW odhalila hrubé nedostatky policie ve vyšetřování a také praktiky, jakými si policisté vynucovali ze zadržených přiznání.

"Náš výzkum ukazuje, že policisté vyšetřující úmrtí ve vazbě se více zajímají o ochranu svých kolegů, než postavení odpovědných osoby před soud," řekla Meenakshi Ganguly, ředitelka HRW pro jižní Asii. V Indii musí být každá osoba, u které se rozhodne o vzetí do vazby, podstoupit lékařskou prohlídku a být předvedena před soudce.

HRW však uvádí, že hned v 67 z 97 úmrtí v indických celách v roce 2015 policie fatálně selhala a do 24 hodin v těchto případech podezřelé osoby nepředvedla a zadržovala je ve vazbě déle, než povoluje zákon.

Podle HRW se záznamech obviněných policistů z porušování moci veřejného činitele také jména spousty z nich záhadně ztrácí.

Témata:  Indie vazba věznice

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy