Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan tvrdí, že za vraždou ruského velvyslance stojí Gülenovi lidé

Tayyip Erdogan, summit NATO v Newportu
Tayyip Erdogan, summit NATO v Newportu
Foto: NATO

Ankara - Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana za pondělní vraždou ruského velvyslance v Ankaře stojí Gülenovo hnutí. Zopakoval tak to, co již uvedl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v telefonickém rozhovoru se svým americkým protějškem Johnem Kerrym.

Turecká vláda dlouhodobě viní Gülenovo hnutí z pokusu ji svrhnout, stojí prý také za pondělí vraždou ruského diplomata. K vraždě velvyslance Andreje Karlova se přitom už přihlásila teroristická organizace Armáda dobytí (Džajš al-Fatah), která sdružuje skupiny bojující na západě a severu Sýrie. Prohlášení této islamistické aliance, k níž patří i Fronta dobytí Sýrie (bývalá An-Nusra, odnož Al-Káidy), otiskl egyptský deník.

„Není důvod skrývat, že byl členem organizace FETÖ. Všechny jeho vazby, od místa, kde byl vzdělán, i další vztahy, ukazují na FETÖ," prohlásil dnes Erdogan. Zkratkou FETÖ označuje turecký režim skupinu, která podle vlády buduje "paralelní stát" a v jejímž čele podle vlády stojí islámský duchovní Fethullah Gülen.

Gülen, který žije v USA a kterého Ankara viní i z červencového pokusu o puč v Turecku, přitom vraždu ruského velvyslance i pokus o převrat odsoudil. Gülen, který býval kdysi Erdoganovým spojencem, má v Turecku miliony příznivců a jeho hnutí provozuje nadace a školy v řadě zemí světa.

Z vazeb na Gülenovo hnutí obvinil Mevlüta Merta Altintaşe, který v pondělí večer zastřelil ruského velvyslance, i turecký novinář listu Hürriyet Abdülkadir Selvi. Ten také ve svém článku napsal, že Altintaş se v posledním půlroce podílel na ochraně osmi akcí s účastí prezidenta Erdogana v Ankaře. „Pracoval v týmu, který zajišťoval bezpečnost vedle prezidentových strážců. Chraň Bůh, vždyť mohl také zaútočit tam," napsal novinář.

Proč policejní důstojník Altintaş nebyl postaven mimo službu, když byl už dávno policií evidován jako někdo, kdo má vazby na Gülenovo hnutí, ale novinář nevysvětlil.

Turecká vláda Gülenovy i jen domnělé stoupence dlouhodobě pronásleduje a od července tažení proti nim ještě zintenzivnila. Někteří se domnívají, že pokus o puč mohl zinscenovat Erdogan, aby ospravedlnil pronásledování svých kritiků. Po červencovém puči režim provádí rozsáhlé čistky, během nichž bylo vyhozeno z práce či suspendováno z funkcí přes 100.000 lidí, včetně policistů, soudců či učitelů.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Fethullah Gülen Andrej Karlov

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy