Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Halabu údajně odjeli poslední povstalci, začala také evakuace nemocných

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek – Odpoledne začaly autobusy opět evakuovat povstalce i civilisty z povstalecké oblasti syrského města Halab (Aleppo).  Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na humanitární organizace. 

Evakuace byla pozastavena na skoro 24 hodin, lidé museli čekat na odvoz v mrazivých podmínkách. Opoziční aktivisté večer informovali, že z města byla evakuována již poslední skupina povstaleckých bojovníků a Halab tak má pod kontrolou prezident Bašár Asad. Zástupci OSN to ale nepotvrdili.

Na dlouhé hodiny v oblasti uvázlo asi 60 autobusů, které rychle pokryl sníh, informovali opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie. Z problémů se vzájemně obviňovali syrská vláda a povstalci. Odpoledne ale autobusy z Halabu opět začaly odjíždět.

Podle SOHR na cestu čekalo také 21 autobusů určených pro evakuaci nemocných a zraněných ze šíitských vesnic Fúa a Kafrája v provincii Idlib. Evakuace těchto šíitů je součástí dohody o Halabu. I odsud začaly autobusy během odpoledne postupně odjíždět, celá operace by měla být dokončena během několika hodin, uvedla tisková agentura radikálního šíitského hnutí Hizballáh, které bojuje na straně syrského režimu.

V pondělí Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci, která povoluje vyslat do Halabu pozorovatele. Do východního Halabu dnes dorazili další pracovníci OSN, kteří dohlížejí na evakuace. Obnovení evakuací potvrdil i Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK), který v oblasti pracuje spolu se syrským Červeným půlměsícem. Povětrnostní podmínky v oblasti jsou prý velmi nepříznivé a místní obyvatelé jsou již velmi vyčerpaní, uvedla organizace na twitteru. „Všichni pacienti již byli evakuováni, nemocnice Al-Kuds (jediná zbývající v oblasti), je nyní prázdná," uvedla mluvčí MVČR.

Organizace Save the Children uvedla, že pomoc brzdí zejména intenzivní sněhové přeháňky. „Naši partneři se snaží léčit zraněné děti, které utekly z Halabu, ale situace je zoufalá. Mnoha z nich musely být amputovány končetiny, protože se jim včas nedostalo potřebné péče. Mnoho z nich je slabých a podvyživených," uvedla organizace ve svém prohlášení.

Východní část Halabu povstalci ovládali od roku 2012, v listopadu ale syrská armáda se spojenci zahájila ofenzivu a východní čtvrti dobyla. Podle posledních informací povstalci drželi ve svých rukou již jen jednu zbývající enklávu, z níž byli připraveni odejít, ale chtěli nejprve zajistit bezpečnost civilistů.

Témata:  Sýrie Aleppo Syrská krize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy