Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo skutečně stojí za berlínským útokem? Kromě IS má na něm velký podíl vstřícná politika vůči migrantům, tvrdí analytik

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - IS se přihlásil k Berlínskému útoku prostřednictvím své oficiální agentury Amaq. Ačkoliv oprávněnost tvrzení zůstává otevřená a německá policie stále pátrá po pachateli, už nyní je jisté, že se podařilo dosáhnout jednoho z cílů IS: šířit strach a chaos v západní zemi za účelem prohloubení propasti mezi muslimy a všemi ostatními, tvrdí Chicago Tribune.

Německo se svou početnou muslimskou komunitou a nedávnou historií rozepří ohledně migrační politiky bylo již po dlouhou dobu nahlíženo vojenskou skupinou jako na důležitý strategický cíl, i přes německý sklon k toleranci. „Samotný fakt, že Německo hraje pouze malou roli v proti-ISIS snahách - ale je nejvýznamnějším státem v západní Evropě – jej činí dobrým místem pro vyvolání rozporů uvnitř západní aliance," říká Paul Pillar, bývalý CIA protiteroristický funkcionář a vedoucí pracovník Centra pro bezpečnostní studia Georgetown University.

„Přízrak muslimských uprchlíků a imigrantů obracejících se proti svým hostitelům v zemi, která přijala mimořádně velký podíl takových migrantů, může zesílit proti-imigrační náladu nejen v Německu, ale i jinde v Evropě," varuje Pillar.

IS si v minulosti si přisvojoval zásluhy za teroristické činy spáchané osobami, které byly inspirovány jeho propagandou, ale neměly žádné přímé vazby na organizaci nebo její činitele. To se zdá být i případ německého útočníka, o kterém německá policie soudí, že to je žadatel o azyl pákistánského původu, a o kterém IS referuje jako o svém „vojákovi."

Někteří protiterorističtí odborníci však nahlížejí na takováto tvrzení se skepticismem a upozorňují na nedostatek ověřených detailů, stejně jako na chování řidiče kamionu během a po útoku. Například na rozdíl od předcházejících incidentů, během nichž se zdálo, že útočníci očekávají smrt nebo „mučednictví", řidič kamionu v Berlíně prchl z vozidla a unikl tím, že se smísil s davem. Podle Aliho Soufana, bývalého speciálního FBI agenta dohlížejícího na teroristické činy, je velice jednoduché svádět útok na IS, ale je potřeba případ prozkoumat ze všech stran. „ Zdá se mi zajímavé, že vidíme nějaké věci, které jsme ještě neviděli," upozorňuje Soufan na specifičnost berlínského incidentu.

Podle Lorenza Vidina, ředitele programu o extremismu na George Washington University, útok mohl být inspirován džihádistickou ideologií, ale nebyl asi operačně spojen s IS a šlo zřejmě o věc příležitosti. Nicméně, pro IS se jedná o důležitý strategický krok. Podle Vidina je jedním z nejpodstatnějším – a nejvíce paradoxním důvodům – proč je Německo pro IS důležitým strategickým cílem, především pak  jeho politika otevřených dveří vůči syrským uprchlíkům.

„Z pohledu ISIS tato politika odvádí přirozené občany z chalífátu, ukazuje jeho bankrot. Každý uprchlík, který je vítán v Německu, je živým důkazem toho, jak většina muslimů chce mít málo co do činění s projektem ISIS," tvrdí Vidino. Jako jiní, i on považuje berlínský útok za významnou podporu v širším strategickém úsilí zvýšit napětí mezi muslimy a ne-muslimy. „Útok na takovou ctěnou, populární a křesťanskou tradici zcela jistě zabírá v tomto směru."

Propagandistická mašinérie IS vyprodukovala v posledních měsících stovky zpráv naléhajících na své podporovatele, aby prováděli teroristické útoky bez ohledu na konkrétní pokyny. Intenzita těchto výzev stoupla poté, co IS utrpěl sérii vojenských porážek v Iráku a Sýrii. V listopadu francouzská mutace médií IS vyzvala evropské muslimy, aby replikovali teroristický útok provedený v Nice,ve kterém francouzský Tunisan kamiónem zabil 86 lidí. V jednom příspěvku reagujícím na výzvu muslimský muž sliboval, že vezme kamión a vyjede ke svým nepřátelům, kterým uštědří „pravý trest, až budou „zastiženi zármutkem".

Témata:  Berlín Islámský stát teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy