Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z obléhaných oblastí Aleppa dnes odjely poslední konvoje, město zcela kontroluje armáda

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Čtyři roky trvající nadvláda povstalců nad některými částmi města dnes definitivně skončila. Druhé největší syrské město Halab (Aleppo) je opět celé pod kontrolou vlády, oznámila dnes syrská armáda.

Z obléhaných oblastí dnes odjely poslední konvoje s rebely i civilisty. Jde o největší vítězství syrské armády nad povstalci od začátku války v roce 2011, poznamenala agentura AFP. Oblast byla poslední významnou baštou odpůrců syrského režimu.

Povstalci východní část města obsadili v roce 2012. I Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) během dne hovořil o tom, že evakuace z města by mohla skončit během několika hodin. Podle zdrojů OSN v noci a brzy ráno z poslední povstalecké enklávy odjelo na 300 soukromých automobilů. Večer pak oblast opustily poslední vozy s rebely a civilisty.

Syrská armáda ve svém prohlášení odvysílaném v syrské televizi oznámila, že v Halabu znovuobnovila "bezpečnost". "Díky krvi našich mučedníků a obětem z řad našich statečných ozbrojených složek a jejich spojenců... může velení armády oznámit návrat bezpečnosti do Halabu, který se zbavil terorismu a teroristů," uvedla armáda.

Další mluvčí MVČK Krista Armstrongová řekla, že v noci na dnešek "odjelo přes 4000 bojovníků do západních částí provincie Halab". Podle ní z města bylo za týden evakuováno kolem 34.000 lidí.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu dnes řekl, že při ruském bombardování bylo v Sýrii "zlikvidováno" 35.000 bojovníků. "Od zahájení operací ruské letectvo podniklo 17.800 operací, zasáhlo v 71.000 případech infrastrukturu teroristů, zlikvidovalo 725 výcvikových táborů, 405 výroben výbušnin, 1500 kusů vojenského zařízení, 35.000 bojovníků a mezi nimi 204 velitelů," řekl Šojgu.

Psali jsme: Asad označil dobytí Aleppa za vítězství pro Sýrii, Rusko a Írán. Z města jsou trosky +VIDEO  

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura řekl, že je třeba vyhnout se v Sýrii dalším těžkým bitvám, jako byla ta o Halab. Mnoho bojovníků i civilistů odchází do Idlibu, "který se může stát příštím Halabem," řekl de Mistura.

Rusko chce svolat mírové rozhovory o Sýrii do Kazachstánu. De Mistura v tom nevidí problém a řekl, že nejde "o soutěž, ale o doplnění a podporu přípravy dalšího kola jednání, které OSN připravuje na 8. únor". OSN v minulosti uspořádala několik kol rozhovorů o Sýrii, ale dohoda na nich uzavřena nebyla.

Témata:  Sýrie Červený kříž

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy