Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Berlíně se znovu otevřel vánoční trh, tentokrát bez ozdob a hudby

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Na náměstí Breitscheidplatz v centru německé metropole se dnes znovu otevřel vánoční trh, který se stal v pondělí dějištěm krvavého atentátu, při kterém zemřelo 12 lidí. Jistá omezení ale na místě pro návštěvníky trvají.

Od jedenácti hodin se v blízkém Pamětním kostele císaře Viléma konala krátká bohoslužba, informoval deník Süddeutsche Zeitung.

"Žádný strach nemám," řekl ČTK jeden z návštěvníků, který se představil jako Dražen. Je z Černé hory a do Berlína se přistěhoval před 26 lety. "Ne, nemáme strach, všechno je dobře chráněno," uvedla důchodkyně, která vánoční trh navštívila se svým vnukem. "Přišli jsme, abychom ukázali solidaritu se zemřelými," poznamenala.

Stánky na vánočním trhu nabízejí stejně jako před tragédií kromě tradičního svařeného vína i řadu dalších nápojů, jídel a výrobků. Z pietních důvodů se ale obchodníci vzdali výrazných ozdob, osvětlení a veselé hudby.

V uličce, kterou se černý nákladní vůz trhem řítil, je sice velká většina stánků znovu otevřená, několik jich ale chybí, protože je kamion srovnal se zemí. Jak v přímé dráze kamionu, tak na dalších místech na trhu u Pamětního kostela císaře Viléma (Gedächtniskirche) i v jeho okolí vznikla spontánně pamětní místa, kam i dnes lidé nosí květiny a svíčky.

Nejzřetelněji je ale rozdíl oproti pondělku vidět na výrazně přísnějších bezpečnostních opatřeních i přítomnosti desítek televizních štábů a dalších novinářů z celého světa. Ulice, kterou útočník na trh vjel, zůstává z obou stran zavřená, a odkloněna je tak i hromadná doprava. Kolem celého trhu vyrostly asi čtyři metry dlouhé a přes metr vysoké betonové bloky. Co chvíli také mezi návštěvníky pravděpodobně nejlépe střeženého vánočního trhu na světě prochází skupinky tří až čtyř policistů vyzbrojených samopaly.

Témata:  Berlín Německo teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy