Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co přinesl rok 2016? Nové konflikty nevznikly, přesto se téměř po celém světě válčí

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Hamburk - V roce 2016 nevznikly ve světě žádné nové konflikty. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnil německý Institut pro výzkum příčin konfliktů (AKUF). Přesto jich aktuálně probíhá po celém světě 32.

Dvanáct konfliktů v současnosti probíhá na Blízkém východě a v jihovýchodní Asii, deset v Africe, osm v Asii, jeden v Latinské Americe a jeden v Evropě.

Podle výzkumníků z Hamburské univerzity došlo v tomto roce i k deeskalaci několika konfliktů, žádný nový nevznikl a několik z nich naopak eskalovalo.

Situace v Kolumbiise uklidňuje

Jeden z příkladů snížení míry rizika je například v Kolumbii, kde koncem listopadu vláda podepsala mírovou dohodu s levicovou povstaleckou skupinou Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). Tím se podařilo ukončit více než 50 let trvající občanskou válku.

Syrská krize pokračuje

Zřejmě nejviditelnější konflikty probíhají v současné době v Syríí. Východní část města Halab povstalci ovládali od roku 2012, v listopadu ale syrská armáda se spojenci zahájila ofenzivu a východní čtvrti dobyla. Podle posledních informací povstalci drželi ve svých rukou již jen jednu zbývající enklávu, z níž byli připraveni odejít, ale chtěli nejprve zajistit bezpečnost civilistů.

Země také bojuje s takzvaným Islámským státem. Velká část bojovníků této radikální organizace pochází z řad členů armády Saddáma Husajna a objevily se i zvěsti o spolupráci mezi syrskou vládou a islamisty. Týká se například předání vlády nad městem Palmýra nebo obchodu.

Irák dobývá Mosul

Další konflikt s islamisty probíhá v Iráku. Tamní armáda postupuje do města Mosulu zatím se dostala do východních čtvrtí města. Ochránci lidských práv od začátku upozorňují na to, že IS bude civilisty využívat jako lidské štíty. Za dva měsíce od zahájení bojů z provincie Ninive uprchlo podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) 100 tisíc lidí.

Na Ukrajině umírají tisíce lidí

S problémy se potýká i Evropa, kde probíhá konflikt na východě Ukrajiny. Ukrajinský prezident Petro Porošenko už dříve uvedl, že během bojů s proruskými separatisty v Donbasu zemřelo přes 2500 ukrajinských vojáků a 7500 civilistů. Konflikt vypukl v dubnu 2014. 

Nyní se podle Porošenka na "dočasně okupovaných ukrajinských územích nachází okolo 700 ruských tanků, 1200 ruských obrněných vozidel, více než tisícovka ruských dělostřeleckých zbraní a více než 300 raketometů". Porošenko v této souvislosti vyzval k dalšímu zvyšování bojeschopnosti ukrajinských ozbrojených sil v příštím roce.

Témata:  Syrská krize Ukrajinská krize Irák

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy