Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Amri byl problémový, přiznává Itálie. Byl ve vězení, špatně se choval a šikanoval spoluvězně

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Berlín – Itálie evidovala Tunisana Anise Amriho, který je považován za pachatele pondělního útoku na vánoční trh v Berlíně, během jeho pobytu v zemi jako problémového člověka. Uvedlo to dnes tamní ministerstvo vnitra.

Informace o jeho možné radikalizaci či islamistických sklonech ani přesto v Amriho záznamech nejsou. Ministerstvo tak potvrdilo zprávy médií o jeho kriminální minulosti v této jihoevropské zemi.

Do Itálie muž připlul v roce 2011 spolu s dalšími desítkami tisíc mladých Tunisanů, kteří vlast opustili během protivládních nepokojů. Podle agentury AP pak italském vězení pak za žhářství a vyhrožování strávil tři a půl roku.

Během výkonu trestu dostával Amri opakovaně napomenutí kvůli špatnému chování, šikanování ostatních vězňů a vyvolávání rebelií. Z tohoto důvodu byl také často překládán do jiných zařízení, celkem prošel na Sicílii šesti káznicemi.

Přes Švýcarsko se pak dostal do Německa, kde byl od roku 2015. V Německu, kde neúspěšně žádal o azyl, se očividně připojil k radikálním islamistům.

Amriho rodina o něm uvedla, že v Tunisku nebyl nijak nábožensky založený, pil alkohol a nemodlil se.

Témata:  Itálie Anis Amri teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy