Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útoky neskončily, Německo teroristy neuhlídá, burcuje agent

Teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016).
Teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016).
Foto: RT

Londýn/Berlín - Bývalý šéf elitní britské zpravodajské služby MI6 Robert Barrnett varuje, že je nereálné, aby německé tajné služby dokázaly sledovat všechny rizikové osoby napojené na radikální islámské organizace. Takových je v Německu údajně až sedm tisíc.

Britský expert na boj proti terorismu uvedl pro BBC, že se na území Německa pohybuje 550 radikálních teroristů. U dalších sedmi tisíc je podle něj důvodné podezření na napojení na radikální islamisty. „Jsou to lidé, u kterých je obrovské riziko spáchání útoku. Tyhle osoby by měl být zadrženy a vyslechnuty. Je to ale šíleně velké číslo," pokračuje Barrnett. O hlavním podezřelém z berlínského útoku, Anisovi Anrim, německé úřady dobře věděly a byly si vědomy jeho případného nebezpečí.

Anri byl sledován německými úřady od 14. března, kdy vzniklo podezření, že chystá takovou trestnou činnost, která ohrozí německou národní bezpečnost. Pomocí loupeže chtěl údajně získat finanční prostředky k nákupu automatických zbraní. Německá policie sice sledovala a odposlouchávala jeho telefon, ale následně se od monitorovací činnosti Anriho telefonu upustila s tím, že již odposlechy nejsou potřebné a nebyl důvod k prodloužení jeho sledování. Anriho přestali sledovat v září.

Německé úřady a policie tak podle Barretta hrubě pochybily, když přestaly Anriho sledovat. O několik týdnů později pak vjel ukradeným nákladním vozidlem do návštěvníků na vánočních trzích v Berlíně. Na útok reagovalo i Česko a zpřísnilo jak kontroly na hranicích, tak posílilo hlídky ve větších městech. Jako jediný pak úplně zrušil vánoční trhy Uherský Brod.

Témata:  MI6 terorismus Německo teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy