Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odemčeni iPhonu teroristy stálo FBI přes 1,3 milionu dolarů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Apple

Washington - FBI zaplatila za odblokování telefonu iPhone používaného jedním z pachatelů loňského útoku v San Bernardinu přes 1,3 milionu dolarů.

Naznačil to podle agentury Reuters ve čtvrtek šéf FBI James Comey. Vyšetřovatelům se k údajům pomohla dostat nejmenovaná třetí strana.

Přesnou částku, jakou FBI za blíže neupřesněnou metodu zaplatila, Comey neuvedl. Bylo to prý ale hodně. "Určitě víc, než si vydělám do odchodu z této funkce, tedy za sedm let a čtyři měsíce. Podle mě to za to ale stálo," řekl na bezpečnostním fóru v Londýně.

Z údajů FBI a amerických úřadů vyplývá, že Comeyho roční plat k loňskému lednu činil 183.300 dolarů, napsala agentura Reuters. Pokud se do výpočtů nezahrnou odměny nebo možné zvýšení platu, vydělá si coby šéf FBI ještě 1,34 milionu dolarů.

Americké ministerstvo spravedlnosti v březnu oznámilo, že vyšetřovatelé se dokázali dostat k telefonu iPhone 5C, který používal Syed Farook. On a jeho manželka Tashfeen Maliková v San Bernardinu v prosinci postříleli 14 lidí a dalších 22 zranili. Oba při následné přestřelce s policií zahynuli. FBI tvrdila, že mobil by mohl obsahovat důkazy o možné komunikaci Farooka a jeho manželky s teroristickou organizací Islámský stát. Apple tlak vlády na spolupráci odmítal a varoval před vytvářením "zadních vrátek" k obsahu mobilů, zneužitelných zločinci i vládami.

Comey řekl, že FBI bude software použitý na telefonu z kauzy San Bernardino moci používat i na jiných iPhonech 5C s operačním systémem iOS 9.

Témata:  FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) iPhone USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy