Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Terorista Amri na videu slíbil věrnost IS, vyzval také k dalším útokům v Evropě

První veřejné vystoupení Abu Bakr al-Baghdádího, vůdce Islámského státu
První veřejné vystoupení Abu Bakr al-Baghdádího, vůdce Islámského státu
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín - Tunisan Anis Amri (24), který v pondělí spáchal útok na vánoční trh v Berlíně, slíbil věrnost Islámskému státu (IS) a chalífovi abú Bakru Bagdádímu. Při masakru zahynulo dvanáct lidí: šest Němců, Italka, Izraelka, Češka a původní polský řidič kamionu, který byl použit k atentátu na vánoční trh.

Příslušné video dnes zveřejnila agentura Amak, přes kterou islamisté komunikují. Informuje o tom agentura Reuters.

Na zhruba tříminutovém záznamu Amri také vyzval k dalším útokům v Evropě, což má podle něj být odplata za křižácké bombardování muslimů.

Vývoj hlavních událostí kolem útoku v Berlíně:

 19. prosince - Kolem 20:00 SEČ na berlínském vánočním trhu na náměstí Breitscheidplatz nedaleko Pamětního kostela císaře Viléma (Gedächtniskirche) vjel nákladní vůz s polskou poznávací značkou na trh přes chodník z Kantovy ulice. Davem lidí a vánočními stánky ujel asi 50 až 80 metrů, pak se zastavil na okraji Budapešťské ulice.

20. prosince - Německá policie propustila Pákistánce, který byl zadržen jako podezřelý z útoku. Podle úřadu spolkového prokurátora zadržený útočníkem zřejmě nebyl.

- Mužem, kterého německá policie našla mrtvého v kamionu, byl polský řidič Lukasz Urban. Vyšlo najevo, že útočník se stojícího kamionu zmocnil v pondělí odpoledne, podle záznamů navigační služby GPS činil kamion od 15:45 SEČ nezvyklé pohyby, naznačující, jako by se někdo tahač s návěsem učil řídit. Podle dalšího pátrání byl polský řidič ubodán a zastřelen v kabině vozu, byl tedy obětí, nikoliv pachatelem.

21. prosince - Německá policie začala pátrat po podezřelém Tunisanovi Amisovi Amrim, na základě stop ukazujících na něj, které našla v kamionu. Za informace vedoucí k jeho dopadení nabídla v přepočtu 2,7 milionu korun.

22. prosince - Podle českého ministerstva zahraničí vyšlo najevo, že mezi oběťmi útoku je Češka Naďa Čižmárová, která dlouhodobě žila a pracovala v Berlíně pro německou firmu.

23. prosince - Amriho zastavila ve tři hodiny ráno ve městě Sesto San Giovanni poblíž lombardské metropole hlídka složená ze dvou policistů během rutinní kontroly. Hledaný Tunisan následně podle italských médií sáhl do batohu pro zbraň a za pokřiku Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký!) na policisty vystřelil. Jednoho z nich přitom zranil na rameni. Při pokusu o útěk Amriho další policista zastřelil.

Podle italských médií se Amriho totožnost podařilo určit na základě otisků prstů. Šéf italského protiteroristického útvaru uvedl, že Amri do Itálie, kde pobýval již v letech 2012 až 2015, přijel vlakem z Francie.

Témata:  Islámský stát Anis Amri teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně Abú Bakr al-Bagdádí

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy