Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Umíte si mýt ruce? VIDEO vám ukáže, jak na to

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Karel Bařina, EuroZprávy.cz

Ženeva - Mytí rukou dnes již snad každý považuje za samozřejmost. Většina lidí si je ale myje špatně. Podle studie Světové zdravotnické organizace (WHO) by totiž správná očista měla mít šest kroků.

Studie WHO zveřejněná v časopise Infection Control & Hospital Epidemiology zkoumala lékaře a sestry v nemocnicích, u nichž je potřeba hygienicky čistých rukou základním předpokladem pro vykonávání jejich profese. Na tomto základě vytvořila návod sestávající se ze šesti kroků, které při mytí rukou zabijí nejvíce bakterií.

S novou metodou přišlo také americké centrum pro prevenci chorob Centres for Disease Control and Prevention (CDC). Ta obsahuje oproti metodě WHO jen tři kroky a je méně efektivní, než metoda využívající šest kroků.

Rozdíl je také v časové náročnosti. Zatímco metoda šesti kroků zabere přibližně 42 vteřin, tři kroky z dílny CDC seberou člověku jen 35 sekund. Lékaři ale upozorňují, že hygienu rukou není radno podceňovat. Řada lidí totiž během mytí často zapomíná například na dlaně, prsty nebo konečky prstů.

Témata:  lidé voda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy