Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Juncker odmítl změn migrační politiky EU. Musíme lidem nabízet útočiště, tvrdí

Nigel Farage v Evropském parlamentu hovoří s Jean-Claude Junckerem.
Nigel Farage v Evropském parlamentu hovoří s Jean-Claude Junckerem.
Foto: European Union

Brusel - Po pondělním teroristickém útoku v Berlíně se začalo hovořit o změně migrační politiky, kritika dosavadní praxe zazněla mimo jiné z řad bavorské konzervativní CSU. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker si ale nepřeje obrat v evropském přístupu k uprchlíkům.

"Evropa musí nabídnout útočiště lidem, kteří prchají z válečných oblastí a před terorem," řekl Juncker podle agentury DPA.

"Naše hodnoty, náš způsob soužití ve svobodě, ve společenství a v otevřenosti jsou nejlepšími zbraněmi proti teroru," dodal s tím, že je třeba odmítnout "rétoriku vylučování".

Odpovědí na pondělní útok na vánoční trh v Berlíně má být podle Junckera ještě větší spolupráce mezi členskými zeměmi EU. "V době, kdy se teroristé nezastaví na hranicích, nestačí prostředky národních vnitřních politik," uvedl.

Nyní je podle Junckera třeba "lépe si vyměňovat informace hlavně v schengenském prostoru, uzavřít mezery pro teroristy a nechat vyschnout jejich zdroje financí".

Témata:  Jean-Claude Juncker EU uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy