Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pád letadla u Soči: Záchranáři z moře vytahují těla. Objevují se teorie, proč se stroj zřítil

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Záchranáři našli první těla cestujících z ruského armádního letounu Tu-154, který se dnes časně ráno zřítil do Černého moře poblíž Soči. Na palubě stroje bylo 84 pasažérů a osm členů posádky. Tedy 92 lidí, původně se uvádělo 91 osob. Příčina tragédie zatím není známa, do úvahy připadá několik verzí. Vyšetřovací komisi povede premiér Dmitrij Medveděv.

Z moře zatím záchranáři vylovili několik mrtvých. Nepředpokládají, že by katastrofu měl šanci někdo přežít. Ruský prezident Vladimir Putin již kondoloval pozůstalým. "Šéf státu vyjádřil nejhlubší soustrast příbuzným a blízkým obětí leteckého neštěstí," uvedl Kreml.

Podle posledních informací letadlem cestovalo 64 členů Alexandrovova armádního souboru písní a tanců. Na místě nehody se také našly doklady některých novinářů. Těch bylo na palubě devět. V letadle byl i generál Valerij Chalilov, který se v květnu stal šéfem věhlasného souboru.

"Bohužel, během pátrání se nepodařilo najít žádný záchranný vor. Trosky letounu přitom byly roztroušeny ve vzdálenosti 1,5 až osmi kilometrů od pobřeží," řekl jeden ze záchranářů.

Vyšetřovatelé podle agentury Interfax zvažují několik verzí možných příčin katastrofy, včetně technické poruchy, kvality paliva, anebo srážky s ptáky. "Pták mohl vlétnout do motoru," řekl agentuře nejmenovaný zdroj obeznámený s vyšetřováním. Nedaleko letiště se nachází ornitologická stanice a ptačí rezervace.

Někteří experti se ale přiklánějí k verzi, že letoun havaroval v důsledku technické poruchy, která se projevila v okamžiku, kdy se letoun snažil nabrat výšku. Chyba zkušených pilotů je podle zdroje málo pravděpodobná a počasí bylo příznivé. V médiích se mihla i zmínka, že vzhledem k nedostatku informací nelze vyloučit ani hypotézu teroristického útoku.

Psali jsme: Ve zříceném letadle Tu-154 byl téměř celý sbor Alexandrovců, krom tří sólistů  

Média se pozastavují nad tím, že letoun se poprvé dostal do vzduchu před více než 33 lety. Ministerstvo obrany se hájí, že rok výroby 1983 a 6689 nalétaných hodin ještě neznamenají, že letoun nebyl schopen provozu.

Nikoho, kdo by neštěstí přežil, se dosud najít nepodařilo. Šanci na to záchranáři podle agentury Interfax prakticky vylučují. O situaci je informován prezident Vladimir Putin. Na místo neštěstí odletěla komise vedená náměstkem ministra obrany Pavlem Popovem.

Dosud poslední větší havárie letadla Tu-154 se odehrála v dubnu 2010 u ruského Smolenska, kde zahynulo 96 lidí včetně například polského prezidenta Lecha Kaczyńského, poslední menší havárie tohoto letadla se udály v prosinci 2010 (dva mrtví v Moskvě) a v lednu 2011 (tři mrtví na letišti v sibiřském Surgutu). Nejhorší tragédie potkala Tu-154 v červenci 1985 nedaleko uzbeckého Učkuduku, kdy zahynulo 200 osob.

Témata:  Rusko Alexandrovci letecké nehody

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy