Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vánoce na Filipínách: K ostrovům se blíží tajfun. Lidé odmítají evakuaci

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Ničivý tajfun Nock-Ten, který během dneška zasáhne Filipíny, dále zesílil. Vichr dosahuje rychlosti 185 km/h, v nárazech až 255 km/h. Ačkoli úřady nařídily evakuaci několika set tisíc lidí, mnohým z nich se nechce o vánočních svátcích opouštět domov.

Předpokládá se, že tajfun udeří na pevninu již dnes ve večerních či nočních hodinách. Jako první bude zasažena ostrovní provincie Catanduanes. Úřady tam vyhlásily nejvyšší stupeň pohotovosti.

V některých oblastech byla zrušena námořní, letecká i pozemní doprava, což způsobilo problémy tisícům lidí, kteří v této převážně křesťanské zemi cestovali domů na Vánoce.

Evakuovány jsou proto především pobřežní oblasti. Podle agentury DPA bylo v provincii Camarines Sur přemístěno do nouzových přístřešků 48.000 lidí a v provincii Albay strávilo noc v nouzových přístřešcích 76.000 osob.

Guvernér provincie Camarines Sur ve snaze přilákat obyvatele z ohrožených oblastí do evakuačních center uspořádal u těchto středisek grilování prasat, která jsou zde oblíbenou vánoční pochoutkou. Viceguvernérka provincie Catanduanes Shirley Abundová pohrozila, že úřady budou muset lidi evakuovat "násilím".

Z provincie Catanduanes by tajfun měl podle meteorologů dále pokračovat přes jižní část hlavního filipínského ostrova Luzon a v pondělí by se měl přehnat kolem filipínské metropole Manily.

Témata:  Filipíny Tajfun počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.