Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve světě doutná nový konflikt velikosti Sýrie? V Saúdské Arábii se něco děje

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád - IS považuje vládnoucí dynastii Saúdské Arábie za nelegitimní a zrádné vládce. V Saúdské Arábii se množí útoky, jejichž pachatelé jsou spojeni s IS. Pokračující ekonomické problémy Saúdské Arábie mohou toto číslo ještě zvýšit. IS se pokouší v Saúdské Arábii a jiných státech Zálivu o rozpoutání sektářské války mezi šíity a sunnity, upozorňuje zpravodajský portál Middle East Eye.

Saúdská Arábie má největší počet bojovníků, náležejících k IS nebo jiným skupinám bojujícím v syrské válce, ze všech států Zálivu, podle Soufan Group – 2500 proti 70 bojovníkům z Kuvajtu. Tito bojovníci se mohou vrátit do Saudské Arábie a působit zde velké bezpečností problémy.

Od roku 2014 Saúdská Arábie zatkla asi 500 lidí podezřelých s napojení na IS, podotýká protiteroristický odborník dr. Mustafa Alani z Gulf Research Center. V říjnu např. Saúdská Arábie zatkla čtyři lidi v provincii Shaqra za účast na spiknutí, jehož účelem byl útok na fotbalový zápas. V červenci byly uspořádány tři sebevražedné útoky ve městech Jeddah, Qatif a Medina.

Útok na šíitskou mešitu ve městě Qatif odhaluje účel útoků prováděných IS. V Sýrii i Iráku IS těží z sektářských sporů mezi sunnity a šíity a tentýž vzorec byl rád zopakoval i v Saúdské Arábii a jiných zemích, např. v Kuvajtu, kde 30% populace jsou šiíté, kteří mají poměrně dobré vztahy se zbývajícím sunnitským obyvatelstvem.

Nicméně, tyto útoky jsou z větší části špatně provedené. Důvodem je zřejmě chybějící pevnější struktura IS uchycená v Saúdská Arábii. Ve většině případů jsou strůjci útoků osamělí vlci, kteří nemají zkušenosti z válek ani nejsou důkladněji napojeni na organizačně zkušenější buňky IS. Podle Alaniho typický profil takového útočníka je nevzdělaný a sociálně izolovaný jedinec, který hledá účel svého života. Vzhledem k hlubokým ekonomickým problémům, kterým momentálně Saúdská Arábie čelí, se dá očekávat přivívající počet takovýchto frustrovaných jedinců.

Počty rekrutů IS jsou v případě Saúdské Arábie obecně velice nízká v poměru k jiným arabským státům, a to navzdory významnosti saúdských militantních postav v IS, jako je Turki al-Binali, který je jako Velký muftí IS považován za pravděpodobného nástupce al-Baghadiho. IS se nezdá mít takovou přitažlivost pro mladé Saúdy jako tomu bylo u jeho předchůdce, nechvalně známé al-Káidy. Podle Alaniho to lze přičítat dominaci, kterou v případě IS mají Iráčané a Jordánci. Al-Káida naproti tomu byla ovládána Saúdy.

Napojení Saúdské Arábie na al-Káidu byla příčinou ostré kritiky Saudské Arábie ze strany amerických bezpečnostních složek a stejná kritika se objevuje i v případě IS, má Saúdská Arábie skrytě finančně podporovat. Uniklý e-mail od bývalé americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové poukazuje na podporu IS a jiné skupiny ze strany IS a Kataru. Saúdská Arábie takového obvinění odmítá. Žádný z analytiků oslovených Middle East Eye se nechtěl vyjádřit k tomuto tvrzení. Podle zpráv amerických činitelů proudí peníze k IS od soukromých investorů.

Samotný IS se staví k vládnoucí dynastii Saúdské Arábie odmítavě. Považuje její členy za prozápadní, respektive americké pochopy. Abu Bakr al-Baghadi několikrát vyhrožoval Saúdské Arábii, urgujíce své příznivce, aby v ní prováděli „útok za útokem." Naposledy tak učinil v listopadu. IS vyčítá Saúdské Arábii, že se přidala k „nevěřícím národům", kteří s ním zápasí v Sýrii a Iráku. Jejich nepřátelství ale má hlubší ideologické kořeny. IS a Saúdská Arábii jsou konkurenty na poli náboženského trhu, na kterém nabízejí podobnou, velmi přísnou a fundamentální verzi sunnitského islámu –tzv. wahhábismus, za jehož specifickou odnož se dá IS považovat.

Témata:  Saúdská Arábie Islámský stát Islám

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy