reklama

Plán pro normalizaci vztahů s Ruskem vypracuje bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger. Německý deník Bild to uvedl s odkazem na evropské tajné služby.

Podle Kissingera je zlepšení vztahů s Ruskem rozumným krokem, protožeje potřeba v budoucnu počítat se stále se zvětšujícím vlivem Číny. A partnerství s východními zeměmi by Spojeným státům mohlo v budoucnu přijít vhod.

Podle deníku je Kissinger zkušený diplomat a udržuje vztahy i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, mohl by se tak stát prostředníkem mezi Moskvou a Washingtonem.

Deník s odkazem na tajné služby uvádí, že na základě analýzy údajů z Trumpova týmu je možné, že se nový americký prezident bude v souladu s vypracovaným postupem snažit zrušit sankce proti Rusku. To by ale měl být pouze začátek vznikajícího spojenectví.

Mohla by také být vyřešena otázka Ukrajiny, která dodneš tříští svět. Pokud by Rusko garantovalo její bezpečnost, Západ by přestal řešit otázku anektovaného Krymu.

Podle deníku by sice poloostrov oficiálně nebyl ruským územím, už by ale dále nebyl předmětem sporu mezi USA a Ruskem.

Zlepšení vztahů požaduje i ruská strana

Na zlepšení vztahů má zájem i samo Rusko. Prezident Putin nedávno napsal dopis nově zvolenému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a vyslovil se pro zlepšení rusko-amerických vztahů a posílení vzájemné spolupráce na mezinárodní scéně na kvalitativně novou úroveň v zájmu světové bezpečnosti a stability.

Trump označil tyto Putinovy myšlenky za "naprosto správné". Doufá, že se jimi obě strany budou řídit a nebudou se muset ubírat jinou cestou.