Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se ostře pustil do OSN: Je to směšný klub

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

New York - Budoucí americký prezident Donald Trump je znám svou nevybíravou kritikou nejen vůči svým oponentům, ale i vůči řadě institucí. Naposledy zaútočil na Organizaci spojených národů.

Trump zkritizoval fungování OSN, která má podle něj obrovský, avšak nevyužitý potenciál. Tvrdí, že je jen zábavním klubem.

"OSN se stala jen klubem pro lidi, kteří se spolu setkávají, vyprávějí si a baví se. Je to smutné," dodal Trump v příspěvku na Twitteru.

K fungování OSN se nastupující prezident USA vyjádřil i v pátek, kdy uvedl, že po 20. lednu 2017, kdy se oficiálně ujme funkce, se změní řada věcí i v OSN.

Trump těmito slovy reagoval na rozhodnutí administrativy dosluhujícího prezidenta USA Baracka Obamy nevetovat páteční rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která odsoudila budování židovských osad na západním břehu Jordánu.

Budoucí americký prezident už dříve kritizoval také Severoatlantickou alianci. V případě napadení členského státu NATO by prý nejprve zohlednil, jak daná země alianci přispívá.

Trump také dříve řekl, že chce přimět spojence, aby s USA více sdíleli náklady na obranu. Podle něj musí američtí spojenci přestat využívat štědrosti USA, kterou si Washington již nemůže dovolit.

Témata:  Donald Trump USA OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy