Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo letos opustilo 55 tisíc uprchlíků. Na cestu domů dostanou peníze

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Podle informací serveru deníku Süddeutsche Zeitung se letos kolem 55.000 žadatelů o azyl dobrovolně vrátilo z Německa do své vlasti. Jde o nejvyšší počet za posledních 16 let. Největší skupinou bylo v lednu zhruba 15.000 Albánců.

Za nimi následovali migranti ze Srbska, Kosova a Iráku, vždy přibližně v počtu 5000 osob. Přes 3200 lidí odcestovalo dobrovolně do Afghánistánu, což je desetkrát více než loni.

Vynucených vystěhování z Německa se letos uskutečnilo zhruba 25.000. Podle Süddeutsche Zeitung jsou deportace pro stát nákladnější a pro vyhošťované nepříjemnější, takže je pro všechny lepší, když uprchlíci odjíždějí sami s příspěvkem od úřadů.

Od února se má vláda podle ministerstva vnitra rozjet program, v rámci kterého bude moci pětičlenná rodina migrantů dostat na návrat navíc 4200 eur.

Celkem žilo ke konci roku 2015 v Německu zhruba 82,2 milionu obyvatel, z toho 8,7 milionu s cizím státním občanstvím, oznámil letos v srpnu německý statistický úřad. Vládní Křesťanskosociální unie (CSU) požaduje limit 200 tisíc osob jako maximální počet uprchlíků, které by Německo mělo ročně přijímat.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy