Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Silvestr klepe na dveře. Jak se slaví ve světě?

Nový rok v australském Sydney
Nový rok v australském Sydney
Foto: News.com.au **www.news.com.au**

Praha - Silvestr a následný Nový rok jsou příležitosti, které zavdávají důvod k oslavě. Někdo to může brát jako nucenou zábavu, jiný jako fajn příležitost a nový začátek. Jak je tomu ve světě?

V České republice je zvykem připíjet si sklenkou, či lahví dobrého sektu, políbit přátele a rodinu, popřát mnoho štěstí a zdraví do Nového roku. 31.12, na Silvestra jsou bujaré oslavy, kdy se tančí, zpívá, tancuje až do rána. 

Příchod Nového roku se na naší zeměkouli slaví, z důvodu esixtence časových pásem, vlastně v průběhu celého dne. Jako první bouchají bublinky tichomořské státy Samoa a Tokelau, které zrušily 30. prosinec a dostaly se tak do vedlejšího časového pásma. V patách je jim Nový Zéland a Austrálie a další.

Zajímavostí však je, že Nový rok ne všude připadá na přelom prosince a ledna. Slaví se například v únoru, dubnu, v září či listopadu. Takže celý rok. 

Jedná se spolu s Vánoci o nejrozšířenější svátek vůbec. Tvrdí se, že Nový rok jako takový byl pravděpodobně slaven již v Babylónu před šesti tisíci lety. 

A jak se slaví příchod dalšího roku dnes?

Mejdan podle plánu, podobá se flámu

Evropská klasika. Žádná novinka, že? Oslavy mohou být v kruhu rodinném, na diskotéce s přáteli, horské chatě, na svahu pod širým nebem prostě kdekoliv.

V Dánsku mají roztodivný zvyk. Chodí po domech svých přátel a o vchodové dveře jim rozbíjejí porcelán. Čím více střepů poté ráno naleznou, tím více štěstí je do budoucna čeká.

V Polsku se traduje, že na Nový rok se nemá uklízet dům, aby se nevyneslo štěstí. A jak v Polsku, tak i ve Vietnamu. Zvláštní, že?

V Řecku se peče tradiční novoroční pečivo, do kterého se zapékají různé předměty symbolizující štěstí. 

V Rumunsku se věří, že na Nový rok mluví zvířata lidskou řečí. Ovšem nesnažte se je zaslechnout, protože to znamená smůlu a neštěstí v následujícím roce.

V USA se slaví jako u nás, tedy bujaře. A vlastně možná ještě více. 

A co Rusko? Nový rok se zde slaví dvakrát, stejně tak jako Vánoce. Rusko, jakožto země s dlouhou tradicí ortodoxní, východní pravoslavné církve, počítá podle juliánského kalendáře, který je vůči našemu, gregoriánskému, o necelé dva týdny pozadu. Jejich Vánoce tak připadají na našeho 6. a 7. ledna, a Nový rok na 14. ledna. Ne jinak je tomu i v Gruzii a Srbsku.

Mezi lety 1917 – 1992 byly tyto svátky komunistickým režimem zakázány. A tak se na ravoslavné tradice trochu pozapomnělo. Do Ruska se nenápadně vplížil gregoriánský styl konce roku, který se spolu s tím juliánským udržel dodnes. Rusové tak běžně slaví pro nás 31. prosinec i 14. ledna. 

Asijské státy slaví Nový rok zcela odlišně. Příchod Nového roku se řídí lunárním kalendářem, tudíž není fixní datum. Oslavy jsou mnohadenní a spirituálně založené.

Čínský Nový rok, v přepisu Nung-Li Sin-Nien, připadá na období od 21. ledna do 20. února a slaví se přesně patnáct dní, přičemž ke každému z nich se váže konkrétní tradice, jako je například poměrně rozšířený masový půst. Lidé tráví toto období převážně s rodinou a soustředí se na svou víru, pocity a myšlenky. 

Ve Vietnamu trvají oslavy týden. Domorodci zdobí své domovy jasně žlutými květy, symbolizující štěstí. 

V Chile se lidé shromažďují na hřbitově, aby oslavy prožili s mrtvými příbuznými. Věří, že odešlo jen tělo a duše stále zůstává.

V Irsku pro změnu klepou chlebem na stěny a dveře, aby zahnali a vyplašili zlé duchy. Tento zvyk se dodržuje opravdu v každé rodině.

Oslavy Nového roku ač jsou opravdu rozdílné, mají jedno společné - radost. Lidé se těší na příchod nového. Radují se ze života a jsou vděčni za svou rodinu, zdraví a lásku.

Témata:  Silvestr Nový rok

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy