Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamisté v Mali zřejmě zajali francouzskou pracovnici

Mali
Mali
Foto: Reprofoto Vimeo

Bamako - Státní prokurátor v Mali se obává, že islamistická skupina Murábitún je zodpovědná za únos francouzské humanitární pracovnice Sophie Petroninové.

Informovala o tom dnes agentura Reuters. Petroninová, která ve městě Gao na severu Mali žila 15 let a starala se o děti trpící podvýživou, byla naposledy spatřena na veřejnosti v sobotu.

Prokurátor dnes uvedl, že několik mužů Francouzku přinutilo nastoupit do dodávkového auta a pak s ní odjeli. "Důkazy nasvědčují tomu, že si tu ženu vzali jako rukojmí přívrženci teroristické organizace Murábitún," oznámil prokurátor Boubacar Sidiki Samaké.

Teroristická organizace Murábitún se ale k únosu zatím nepřihlásila. Skupinu vede alžírský bojovník Mochtár Belmochtár, který se zúčastnil mnohých povstání napříč severní Afrikou a v oblasti na hranici Sahary.

Na severu Mali už letos útočily teroristické organizace Murábitún, Al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM) a Ansar Dine.

Témata:  Mali únos / rukojmí

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy