Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci v Evropě opět zaútočí, varují odborníci

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Jednotky Islámského státu navádí migranty, kteří se pohybují po Evropě, k dalším hrůzným útokům. Evropa musí čelit nové vlně ničivých atentátů. Riziko je vysoké, tvrdí vysocí bezpečnostní představitelé z Bruselu.

Výkonný ředitel agentury Frontex, Fabrice Leggeri, říká: "Někteří imigranti jsou skutečně natolik zradikalizovaní ze strany jednotek IS, že jsou schopni páchat další zvěrstva na území EU. Musíme být připraveni."

Odkazuje se taky na zprávu Europolu, která uvádí informace, že mnoho bojovníků IS přišlo do Evropy společně s masou skutečných uprchlíků, kteří skutečně uprchli před válkou. Tuto zprávu vydal Europol na začátku prosince.

Ve velkém ohrožení má být podle Europolu především Velká Británie. Bezpečnostní služby mnoha evropských zemí rovněž varují na zfanatizované uprchlíky ovlivněné IS, kteří využívají migrační trasy do Evropy k naplnění svých teroristických činů.

Europol taky dále uvedl, že další teroristické útoky v EU jsou v návaznosti na útoky ve Francii, Belgii, nebo Německu velmi pravděpodobné. V ohrožení jsou jak všechny členské země EU, které se jakkoliv podílí na boji proti IS, tak hlavně města ve Velké Británii. 

Témata:  terorismus uprchlíci EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy