Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozba brutálního násilí: Filipínský prezident chce vyhazovat zaměstnance z vrtulníku

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Prezident Filipín Rodrigo Duterte hrozí vládním zaměstnancům. Nechají-li se uplácet, trestem bude vyhození z letícího vrtulníku. Nebylo by to pro něj poprvé, tvrdí. Svými brutálními výroky tak znovu šokuje místní i zahraniční politiky.

"Když budete úplatní, vylákám vás do vrtulníku do Manily a vyhodím vás ven. Už jsem to udělal, tak proč bych to nemohl udělat zas?" řekl prezident při projevu na setkání s oběťmi tajfunu. Potrestal prý tímto způsobem jednoho Číňana, podezřelého ze znásilnění a vraždy.

Duterte se tak podle agentury Reuters znovu přihlásil k vlastní brutalitě. Před několika týdny přiznal, že v době, kdy působil jako starosta města Davao, lidi zabíjel, často z jedoucího motocyklu. Oběti podle něj byly osoby podezřelé z drogových zločinů. Starostou byl 22 let a svými činy prý chtěl povzbudit k podobnému jednání policii.

Někteří senátoři upozornili, že by Duterte mohl kvůli těmto doznáním čelit odvolání z úřadu.

Témata:  Filipíny

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy