Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurdové se dohodli se spojenci na vzniku federálního systému

Armáda Kurdů
Armáda Kurdů
Foto: cabinet.gov.krd

Damašek - Syrští Kurdové a jejich spojenci se dohodli na vytvoření federálního systému na severu Sýrie.

Přípravný výbor nyní začne připravovat volby nejdříve pro regionální a později pro centrální úřady. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Termín voleb Kurdové podle Reuters nesdělili, uvedli jen, že příslušná smlouva předpokládající vznik federálního systému byla na konferenci ve městě Rmílán v severosyrské provincii Hasaká ratifikována.

Zástupci tří kurdských regionů na severu Sýrie ohlásili záměr vytvořit v oblasti systém federální vlády již letos v březnu. Nyní přípravný výbor oznámil, že správa ponese název Demokratický federální systém Severní Sýrie.

Původně mělo být součástí názvu spojení Rojavy-Severní Sýrie, ale zástupci konference odhlasovali změnu, neboť součástí federálního systému budou nejen kurdské, ale i arabské a další etnické regiony. Název Rojava se používá k označení kurdských oblastí v severní Sýrii.

Témata:  Sýrie Kurdové Syrská krize

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy