Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Součástí příměří v Sýrii nebudou kurdské milice

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ankara - Za garancí Ruska a Turecka začne platit o dnešní půlnoci (23:00 SEČ) platit v Sýrii příměří. Jeho součástí však nebudou kurdské milice YPG.

Agentura Reuters to uvedla s odkazem na opoziční Svobodnou syrskou armádu (FSA), podle které zástupci kurdské Strany demokratické unie (PYD), která je politickým křídlem YPG, rovněž nebudou pozváni na mírové rozhovory o Sýrii svolané do kazašské metropole Astany.

„Dohoda o zastavení palby v Sýrii je mezi režimem a opozicí, nezahrnuje proto kurdské milice YPG nebo (teroristické hnutí) Islámský stát," píše se v prohlášení FSA.

Zároveň dodala, že se příměří podřídí a že se také zúčastní rozhovorů v Astaně. Během nynějších jednání o příměří se nesetkala s žádným zástupcem syrské vlády, dodala FSA.

„Rozhovory o politickém řešení budou ve shodě s ženevským procesem," dodala FSA s tím, že autoritářský syrský prezident Bašár Asad nebude mít v budoucí Sýrii žádné místo. FSA tak odkázala na dřívější ujednání, která předpokládají, že mírový politický proces vyústí v novou ústavu a volby.

Témata:  Sýrie Kurdové Syrská krize

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy