Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hnutí Ahrár aš-Šám zatím nepodepsalo dohodu o příměří v Sýrii, má k němu připomínky

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek – Už od dnešní půlnoci místního času (23:00 SEČ) má platit příměří v Sýrii. Vlivné opoziční hnutí Ahrár aš-Šám však sdělilo, že má k dohodě o příměří řadu výhrad, proto ji zatím nepodepsalo. Informovala o tom agentura Reuters. 

Ruské ministerstvo obrany toto hnutí zahrnulo do svého oficiálního výčtu opozičních uskupení, které se do klidu zbraní zapojí.

„Ahrár aš-Šám má řadu výhrad k navržené dohodě a k ní souvisejícím jednáním, proto ji zatím nepodepsalo. V náležitý čas naše výhrady ozřejmíme," sdělilo hnutí na twitteru.

Podle AP patří tato skupina k ultrakonzervativním hnutím, aktivní je zejména v oblasti Damašku. Rusko Ahrár aš-Šám v minulosti zařadilo k teroristickým organizacím, USA tak neučinilo.

Skupina má podle ruského ministerstva obrany okolo 16.000 bojovníků a spolu se Syrskou svobodnou armádou je považována za jednu z největších opozičních sil bojujících proti syrské armádě.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy