Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Sýrii dochází i přes příměří ke střetům armády s rebel

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Méně než dvě hodiny po začátku příměří o půlnoci ze čtvrtka na pátek místního času (čtvrtečních 23:00 SEČ) došlo v západosyrské provincii Hamá ke střetům mezi povstalci a vládními vojsky věrnými režimu prezidenta Bašára Asada.

S odvoláním na opoziční aktivisty ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) to dnes uvedla agentura Reuters. Jde o první porušení klidu zbraní, jehož garanty jsou Rusko a Turecko. Na většině míst ale podle dosavadních informací boje utichly.

Podle SOHR příměří porušili povstalci v západosyrské provincii Hamá a obsadili část území, kterou měla před tím pod kontrolou vládní vojska. Podle mluvčího povstalecké skupiny Džajš al-Nasr Muhammada Rašída vládní vojska naopak klid zbraní porušila ostřelováním území kolem dvou vesnic v jižní části provincie Idlib, která s provincií Hamá sousedí.

Střelba byla krátce po půlnoci místního času slyšet také v jihosyrských provinciích Dará a Kunajtra, uvedla SOHR, která sídlí v Londýně, situaci v Sýrii ale monitoruje pomocí sítě místních aktivistů.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy