Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chtěli byste bydlet na hřbitově? Nový hotel vám to může umožnit

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.wikipedia.org

Reykjavík - Plán na vybudování nového hotelu vzbudil negativní ohlas v Reykjavíku. Ubytovací zařízení se totiž má nacházet na části hřbitova. Archeoložka ovšem v celém sporu vidí i pozitiva.

Na hřbitov zvaný Víkurkirkjugardur Islanďané přitom své zemřelé ukládali již kolem roku 1000. Nyní se některé kostry musí stěhovat.

"Město by nemělo mít hotel na hřbitově," říká jeden z odpůrců výstavby, bývalý ředitel islandského Národního muzea Pór Magnússon. Hřbitov, na němž se poslední pohřeb uskutečnil v roce 1838, by se podle něj měl změnit "v krásné a klidné místo vzpomínání na minulé generace".

Podle archeologů pracujících na výkopu starých hrobů je ale celá kontroverze spíše "nedorozuměním". O hřbitově se vědělo už v době, kdy úřady udělily stavební povolení, uvedla archeoložka Vala Gardarsdóttirová.

Navzdory sporům přinesly stavební práce podle archeoložky také pozitiva. Díky povinnému průzkumu se totiž podařilo získat řadu zajímavých historických dat. "Je zajímavé vidět, jak se křesťanské pohřební rituály mění," tvrdí Gardarsdóttirová.

Témata:  Island hotely archeologie hřbitov

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy