Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už nejde mlčet: Za našimi hranicemi se dějí nebezpečné věci, burcuje novinář

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Praha – Jak poukazuje novinář Luboš Palata, jen nedaleko našich hranic se dějí špatné věci. „Je to pro mě hrozně smutné říkat něco takového, je to skoro, jako kdyby váš syn začal krást, nebo jako kdyby si vaše dcera začala přivydělávat jako placená společnice,“ přiznává v komentáři pro Český rozhlas Plus.

Řeč je o Polsku a Maďarsku. Novinář píše, že má obě země velmi rád a že o nich už 25 let píše a že se za něj za tu dobu staly druhým domovem. „V letech, kdy se to ještě nenosilo a byl jsem spíše vysmíván jako snílek, jsem stále a stále dokola psal, že ten Visegrád, spolupráce Čechů, Slováků, Maďarů a Poláků je něco báječného, něco, co jsme tu po staletí neměli a čeho bychom si měli vážit a pěstovat to,“ vysvětluje.

Dnes se podle něj Visegrádem ohání kde kdo, i ti, kteří Maďarsko ani Polsko nenavštívili a ani o nich vlastně nic nevědí. „Stačí jim, že nás s Poláky a Maďary spojil náš výrazně převažující a iracionální odpor k uprchlíkům, naše nechuť pomáhat, neochota pochopit, co se to tam daleko v Sýrii vlastně děje,“ domnívá se Palata.

„Naše společná snaha nepálit si prsty, když - jak jsme tiše doufali, tito lidé s námi stejně žít nechtějí a míří do nejen bohatšího, ale také humánněji se chovajícího Německa a Rakouska. Toto nové, s étosem boje proti totalitě a za lidská práva těžko slučitelné sobecké visegrádské bratrství jsem nesdílel a sdílet nechci, protože v nás, Polácích, Češích, Slovácích a Maďarech, probouzí to horší, co v nás je,“ píše novinář.

Přesto se podle něj v Maďarsku a především v Polsku děje ještě něco horšího. „Je to v Maďarsku postupná a v Polsku bleskurychlá demontáž svobody, skutečné demokracie a vlády práva, o svobodě sdělovacích prostředků a nezávislých veřejnoprávních médií nemluvě,“ varuje Palata s tím, že Polsko a Maďarsko míří k autoritářským režimům.

„V nich přestávají být možné férové volby, v nich jsou opoziční demonstrace označovány lidmi jako polský vůdce Jaroslaw Kaczynski za pokusy o puč. V nich nejde o společný osud země a respektování práv všech občanů, ale jen o moc, o pokud možno ničím neomezovanou vládu těch, kteří se k moci dostali,“ myslí si.

Nejsmutnější na celé věci podle něj je, že o svobodu a demokracii nepřipravují obě země žádní bývalí komunisté, ale lidé, kteří komunismus pomáhali  svrhnout. „Což platí jako o Viktoru Orbánovi, tak o Jaroslawu Kaczynském,“ připomíná. V Polsku se podle něj navíc přidává i katolická církev, která dříve bývala „morálním majákem a zdrojem naděje pro miliony Poláků“. Jan Pavel II. se podle podle něj musí obracet v hrobě.

„Je mi z dnešního Polska a Maďarska smutno. Ale už nelze mlčet, nelze se tvářit, že se v těchto zemích nic špatného neděje. Protože mlčením zrazujeme ty Poláky a Maďary, kteří stále ještě ve svobodu a demokracii věří, kteří stále ještě nevzdali svůj boj o návrat k normálním poměrům, kteří doufají, že my Češi a Slováci je v tom nenecháme stejně, jako jsme je v tom nechali v roce letech 1956, nebo 1981, kdy byli jejich snahy o změnu totalitních režimů krvavě potlačovány,“ varuje.

I proto se podle něj nesmíme bát říkat nahlas, že s tím, co se nyní děje v Polsku a Maďarsku nesouhlasíme. „Nebojme se podat ruku těm, kteří se tomu staví na odpor. A především jděme sami příkladem, jak se nenechat o svoji svobodu a skutečnou demokracii připravit. A volme obezřetně a opravdu jen ty, kteří nás o naši svobodu nepřipraví,“ dodává Palata.

Témata:  Polsko Maďarsko Visegradská čtyřka

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy