Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po tragédii ve Středomoří se na EU valí kritika z USA. Imigranti stále umírají

Itálie zachraňuje uprchlíky
Itálie zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

Zpráva o poslední lidské tragédii ve Středomoří přišla právě ve chvíli, kdy si evropští lídři vzájemně gratulovali, že se jim podařilo snížit příliv zoufalých uprchlíků pokoušejících se dostat k jejich břehům, konstatuje úvodník amerického serveru Washington Post. Známý deník v něm kritizuje evropská opatření k zastavení současné masivní migrační vlny.

Morálně a právně sporné řešení

Washington Post odkazuje na agenturu OSN pro uprchlíky, podle které se minulý týden utopilo na 500 lidí, když se na cestě mezi Libyí a Itálií převrhla a potopila velká loď s migranty z Afriky. Přeživší - 41 Somálců, Etiopanů, Egypťanů a Súdánců - unášelo na jiné loďce několik dní moře, než byli zachráněni a záchranářů popsali, že všichni jejich spolucestující při nehodě zahynuli během několika minut, připomíná komentář.   

Představitelé Evropské unie si pochvalovali počáteční úspěch strategie zabraňující žadatelům o azyl ze Sýrie a dalších míst Blízkého východu přeplout Egejské moře z Turecka do Řecka, pokračuje Washington Post. "Toto schéma je morálně i právně sporné," konstatuje úvodník. Zdůrazňuje, že nově příchozí migranti jsou z Řecka deportováni zpět do Turecka, za což EU poskytla režimu Recepa Tayyipa Erdogana zhruba 6 miliard dolarů a zdá se, že ustupuje jeho politickým požadavkům, což se projevuje například stíháním německého komika, který Erdogana zesměšnil.    

"Nechutnou odměnou je, že počet připluvších do Řecka se strmě propadl, z 26 tisíc ve třech týdnech předcházejících zahájení této politiky na méně než 6 tisíc od 4. dubna," kritizuje vlivný deník.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.   

Úvodník konstatuje, že EU nikterak nepostoupila při řešení příčin současného exodu, tudíž převaděči mohou přesunout své aktivity z turecko-řecké trasy ke stále nebezpečnějším cestám mezi severoafrickým pobřežím a Itálií. Do italských přístavů tak v posledních čtyřech dnech minulého týdne připlulo na 6 tisíc převážně afrických migrantů, což zvýšilo celkový počet příchozích za letošní rok na zhruba 24 tisíc, odkazuje Washington Post na zprávu Mezinárodní organizace pro migraci. Ta podotýká, že při cestě po této trase zahynul na 800 lidí, včetně těch, kteří se utopili při poslední nehodě.   

Na vině je Evropa i Obamova vláda

"Jak se dalo očekávat, někteří evropští lídři volají po agresivnějších opatřeních k zastavení přílivu lodí, včetně rozmístění evropských bojových lodí v libyjských vodách," uvádí americký server. Připouští, že některá silová opatření mohou být na místě; postrádá však humánnější závazek pomoci těm, kteří hledají bezpečí, či opatření k řešení konfliktů, které vyhánějí uprchlíky z jejich domovů.    

Americký deník připomíná stanovisko agentury OSN pro migraci k poslední tragédii, podle něhož by posílení legálních cest pro uprchlíky a žadatele o azyl do Evropy představovalo účinný zásah proti převaděčům. Washington Post též kritizuje, že většina členů EU zatím ani neplní kvóty pro přesídlování uprchlíků, kteří jsou již v Evropě, a mnoho zemí též nepřispělo do fondu z něhož jsou hrazeny náklady na dohodu s Tureckem.

Italský premiér Matteo Renzi navrhl plán poskytnutí pomoci africkým zemím výměnou za účinnější boj proti převaděčům lidí, podotýká úvodník. Doplňuje, že tento potenciálně účinný postup však brzy uvízl v debatě o financování, když Německo rázně odmítá Renziho myšlenku, dle které by potřebné peníze mělo přinést vydání evropských dluhopisů.  

"Zatím se nezdá, že by kdokoliv v Evropě byl připraven učinit kroky, které by zásadně přispěly k řešení problému," deklaruje Washington Post. Považuje za ně ukončení útoků na civilisty ze strany syrského režimu Bašára Asada a pomoc nové, mezinárodně podporované libyjské vládě získat si autoritu. Americký deník nicméně přiznává, že syrský problém jde na vrub též Obamově administrativě, která se nadále drží nefungující strategie uplatňování diplomacie bez účinných pák. Výsledkem tak bude více zoufalých cest žadatelů o azyl a více tragédií, předpovídá úvodník.      

Témata:  EU uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.