reklama

Kurátoři pastilky identifikovali jako bonbóny Nipits, oblíbenou značku uvedenou na trh v roce 1921 se sloganem: "Rozjasní hlas a vyčistí hrdlo."

Než se v roce 1975 utkala s Tedem Heathem o vedení strany, podstoupila Thatcherová hlasový trénink, aby její hlas nezněl tak vysoce a ječivě, ale naopak byl dominantnější a pevnější. Tato skutečnost byla známá, ale už méně se všeobecně vědělo o slabosti Thatcherové pro krční pastilky coby prostředku, jak uklidnit hlas během četných řečnických vystoupení.

Proměna hlasu Margaret Thatcherové:

Claire Wilcoxová, kurátorka oddělení módy muzea, uvedla: "Bylo to neuvěřitelné překvapení najít ty droboučké pilulky v kapse saka jednoho z nejkultovnějších kostýmů baronky Thatcherové. Nejdřív jsme si nebyli jistí, co to je, ale po dalším zkoumání kolega z katalogového oddělení Daniel Milford-Cottam zjistil, že šlo o pastilky proti bolení v krku Nipits."

Mentolovo-lékořicové pastilky se našly v kapse modrého vlněného kostýmu od jednoho z jejích oblíbených návrhářů, firmy Aquascutum. Tentýž oblek na sobě měla v roce 1987, když šla odevzdat svůj hlas ve všeobecných volbách, v nichž zvítězila. Jednalo se o její třetí vítězství v řadě.

Tento kostým je jedním ze tří obleků a jednoho klobouku, které Thatcherová nosila a které nyní vystavují v módní galerii muzea. Jde o část kolekce šesti obleků, které muzeu letos věnovali její potomci Mark Thatcher a Carol Thatcherová, a vnoučata Michael a Amanda Thatcherovi.

V kolekci nechybí ani černý hedvábný klobouk s pery a tylem s drobnými sametovými tečkami, který měla v roce 2003 na pohřbu svého manžela. A znovu si ho Thatcherová nasadila během pohřbu amerického prezidenta Ronalda Reagana v následujícím roce.

"Jako mocná žena v převážně mužském prostředí používala Thatcherová svou garderobu jako strategický nástroj k posílení sebedůvěry a prosazení své autority," dodala Wilcoxová.