Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hollande navštívil vojáky v Iráku. Promluvil o IS

Francouzský prezident François Hollande se v Praze sešel s Milošem Zemanem (30. 11. 2016)
Francouzský prezident François Hollande se v Praze sešel s Milošem Zemanem (30. 11. 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bagdád - Francouzský prezident François Hollande se dnes v Iráku setkal s francouzskými vojáky. Uvedl, že dál bojovat proti radikálům z Islámského státu (IS) znamená předcházet i v roce 2017 teroristickým útokům ve Francii.

Hollande se tak vyjádřil krátce před setkáním s nejvyššími iráckými představiteli. Irácký premiér Hajdar Abádí koncem prosince řekl, že zlikvidovat IS v Iráku potrvá tři měsíce. K předchozímu tvrzení jednoho velitele koaliční armády vedené Spojenými státy, že koalici potrvá likvidace IS v Iráku a Sýrii asi dva roky, premiér řekl, že Američané jsou moc pesimističtí.

"Rok 2017 bude rokem vítězství nad terorismem. Avšak vítězství není nic bez obnovy poničeného Iráku," řekl Hollande před francouzskými vojenskými instruktory, kteří cvičí irácké elitní protiteroristické jednotky.

Francie je po USA druhým největším přispěvatelem do mezinárodní koalice. Od svého zapojení v roce 2014 francouzská armáda uskutečnila více než 1000 leteckých úderů a zničila asi 1700 objektů v Iráku či Sýrii, kde IS také působí. Kromě 14 stíhaček typu Rafale, které vzlétají z Jordánska a Spojených arabských emirátů, má Francie v Iráku kolem 500 vojáků, kteří pomáhají iráckým silám jako instruktoři a poradci. Do bojů se ale podle Paříže přímo nezapojují.

Témata:  François Hollande Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy