Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: V Neapoli se probudil supervulkán, ohrožuje miliony lidí

Na jihu Evropy může každou chvíli dojít ke katastrofě
Na jihu Evropy může každou chvíli dojít ke katastrofě
Foto: YouTube

Neapol - Vulkán Campi Flegrei v Neapoli dosahuje kritického tlaku odplynění. Obrovské objemy plynu se hromadí pod povrchem a nelze předpovědět, kdy může dojít k erupci. Město však stabilně ohrožuje i sopka Vesuv, informuje server Express.

Italská Neapol musí čelit dalšímu nebezpečí. Poslední zpráva vědců varuje před nevyzpytatelným a rychlým pohybem plynů pod městem. Příslušným neapolským příslušným orgánům zodpovědným za případnou evakuaci obyvatelstva navíc přitěžuje skutečnost, že rychlost pohybu plynů je nepředvídatelná.

Neapol patří k nejhustěji obydleným sopečným oblastem na světě. Ve městě a jeho okrajových čtvrtích žijí téměř tři miliony obyvatel. Opětovné probuzení sopky se datuje do roku 1950. Poslední smrtící zemětřesení zažila Neapol v roce 1944. Za poslední měsíce však postihlo ničivé zemětřesení řadu míst v jiných regionech Itálie.

Neapol se mimo jiné dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností, chudinskými a nebezpečnými částmi města a ozbrojenými střety mezi znepřátelenými mafiánskými klany. 

Témata:  Itálie sopky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy