Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při náletech na Frontu dobytí Sýrie zemřelo 25 lidí. Kdo útočil, není jasné

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) dnes informovali o náletu na budovu, kterou využívají ozbrojenci ze skupiny Fronta dobytí Sýrie (dříve Fronta An-Nusra napojená na Al-Káidu) v syrské provincii Idlib. Při útoku podle nich zahynulo nejméně 25 osob.

Letouny zasáhly jednu z nejdůležitějších základen radikální skupiny, která se nachází v severozápadní syrské provincii, řekla agentuře AFP Ramí Abdar Rahmán ze SOHR. V budově měli údajně v době náletu schůzku vysoce postavení členové skupiny.

Mezi mrtvými je údajně i několik velitelů. Kdo za leteckými údery stojí, zatím podle SOHR, která situaci v zemi sleduje z Velké Británie, není jasné. 

Na radikální skupiny v provincii útočí jak ruské letouny, tak i stroje mezinárodní koalice pod vedením Spojených států.

Ozbrojenci nicméně z náletu obvinili Američany vedenou koalici. "Když zasáhla křižácká koalice hlavní základnu na severu Idlibu, máme teď přes 20 mučedníků," uvedli ozbrojenci ve svém prohlášení.

Dnešek je již pátým dnem, kdy by mělo v této blízkovýchodní zemi platit příměří, za jehož dojednáním stály Rusko a Turecko. Z porušování klidu zbraní se vzájemně obviňují syrský režim a opozice. Islámský stát nebo právě Fronta dobytí Sýrie však do klidu zbraní zahrnuty nejsou.

Témata:  Sýrie Syrská krize An-Nusra

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.