Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indonésko-australské vztahy chladnou. Urážlivý dokument pozastavil spolupráci

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Jakarta - Vztahy mezi Austrálií a Indonésii se prudce zhoršují. Jakarta pozastavila veškerou vojenskou spolupráci s Canberrou. Obě země se přitom v minulosti podporovaly v otázkách boje proti terorismu i ochrany hranic.

Podle australských sdělovacích prostředků indonéské speciální síly Kopassus právě cvičily se speciální jednotkou australského letectva v Perthu.

Podle indonéského listu Kompas našel jeden z instruktorů jednotky Kopassus materiál, který uráží principy Pancasila, což jsou opěrné body státní filozofie zavazující Indonésany k víře v boha, respektu k jednotě země, k demokracii a sociální spravedlnosti.

Dokument byl nalezen podle tisku na armádní základně v Perthu, ale tamní posádka se k věci nevyjádřila.

Naposledy indonéské ministerstvo obrany pozastavilo spolupráci s australskou armádou v roce 2013 kvůli obvinění, že australská tajná služba odposlouchávala tehdejšího prezidenta Susila Bambanga Yudhoyona.

Témata:  Indonésie Austrálie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy