Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stovka islamistů přepadla věznici na Filipínách, osvobodila desítky trestanců

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Stovka islamistů přepadla dnes brzy ráno na jihu Filipín věznici a umožnila útěk 158 vězňů. Zpět za mřízemi je jich zatím pouze šest. Panují obavy, že se trestanci budou chtít schovat v nedaleké věznici, kde by mohli vzít rukojmí.

Přestřelka mezi útočníky a dozorci v oblasti Cotabato trvala asi dvě hodiny. Nejméně jeden dozorce a pět vězňů přišlo o život, uvedly tamní úřady.

"Chtěli osvobodit své vězněné kamarády. Ostatní vězni využili příležitosti," vysvětlil novinářům zástupce dozorců Peter John Bonggat. Podle něj útočili členové radikální skupiny, která se odtrhla od Fronty národního osvobození Morů (MNLF), která uzavřela mírovou dohodu s filipínskou vládou.

Na Filipínách působí řada islámských extremistických skupin, především radikálové z hnutí Abu Sayyafa, kteří podporují teroristickou síť Al-Káida a také bojovníky samozvaného Islámského státu na Blízkém východě.

Témata:  Filipíny věznice terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy