Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentem Haiti bude banánový magnát Moise

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Port-au-Prince - Na Haiti patrně skončila vleklá politická krize. Volební komise s odvoláním na konečné výsledky druhého kola voleb 20. listopadu oznámila, že se prezidentem karibské země stane banánový magnát Jovenel Moise (48) z místní vládnoucí strany.

Moise získal 55,6 procenta odevzdaných hlasů. Skončil tak volební proces, který začal v říjnu 2015 a ochromil politický život v této karibské zemi.

Moise začne svou novou politickou kariéru 7. února, kdy převezme úřad od prozatímní hlavy státu Jocelerma Priverta. Toho vybral v únoru 2016 parlament po vypršení mandátu prezidenta Michela Martellyho.

Nyní se čeká na to, jak bude na konečné výsledky reagovat politická opozice. Moiseho soupeři totiž předběžný výsledek, který koncem listopadu zveřejnila volební komise a předvídal Moiseho vítězství, odmítli. V zemi vzápětí vypukly nepokoje.

Témata:  Haiti volby Jovenel Moise

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy