Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump bude mít na inauguraci nečekanou návštěvu. Dorazí jeho rivalka Clintonová

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Twitter

Washington - 20. ledna proběhne ve Washingtonu inaugurace Donalda Trumpa, čímž se oficiálně stane novým prezidentem USA. Slavnostního aktu se zúčastní o Hillary Clintonová, poražená kandidátka za Demokratickou stranu.

Uvedl to v úterý její mluvčí s tím, že bývalá první dáma dorazí na ceremoniál i s manželem a bývalým prezidentem z 90. let Billem Clintonem.

Během kampaně došlo na řadu osobních útoků a osočování, když Trump například bezprecedentně pohrozil tím, že Clintonová bude po jeho nástupu do funce uvězněna kvůli používání soukromého e-mailového serveru ve funkci ministryně zahraničí.

Na inauguraci se oba setkají patrně poprvé od vypjaté říjnové televizní debaty, během níž si ani nepotřásli rukou.

Podle protokolu mají bývalí prezidenti a jejich manželky prominentní místa při inauguraci nové hlavy státu. Účast však není povinná a ačkoli poražení soupeři ceremoniál zpravidla navštěvují, například Mitt Romney při druhé Obamově inauguraci před čtyřmi lety chyběl.

Svou účast na Trumpově uvedení do úřadu potvrdil rovněž další bývalý prezident, Obamův předchůdce George Bush mladší s chotí, který byl v kampani vůči Trumpovi velmi kritický. George Bush starší naopak kvůli zdravotním potížím nedorazí.

Témata:  Hillary Clintonová Donald Trump prezident USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.