reklama

Od silvestrovských sexuálních útoků v Kolíně nad Rýnem uplynul celý rok, oslavy konce roku 2015 se neblaze zapsaly do paměti všech Evropanů. Podle nového německého dokumentu, ve kterém vystupuje celá řada odborníků, byly tyto útoky plánované.

Profesor a historik Jörg Baberowski například uvedl, že výzkum násilí ukázal, že masový útok byl předem domluvený na místě zvoleném tak, aby incidentům svět věnoval pozornost.

Novoroční útoky způsobily rozpaky ohledně práce německé policie, která podle mnohých nedokázala účinně zastavit osahávání žen a okrádání mužů. Baberowski  poukazuje také na to, že útočící migranti měli v kapsách papírky s poznámkami, aby mohli ženám vyhrožovat v jejich rodném jazyce.

Také řekl, že převážně severoafričtí pachatelé vyslali jednoznačné poselství, které zní - „nemůžete bránit své ženy." V jejich domovských zemích, by totiž tito „násilníci byli zabiti jejich vlastními otci", vysvětluje. Profesor působící na berlínské Humboldtově univerzitě se také domnívá, že útoky byly plánovány a měly ukázat na nedostatek násilí používaného proti zločincům, který je interpretován jako slabost.

Dokument byl odvysílán německou rozhlasovou stanicí WDR 30. prosince, tedy ve chvíli, kdy vrcholily přípravy policie na další silvestrovskou noc. Úřady se již dříve nechaly slyšet, že všemi silami zabrání, aby k podobným sexuálním útokům opět došlo.

Editoři dokumentu také kritizovali policii, která na Nový rok na Twitteru napsala, že „atmosféra byla bujará, ale že oslavy byly většinou klidné“. Toto tvrzení označili autoři pořadu za lež, poukázali přitom na to, že ten večer bylo nahlášeno 1100 zpráv o trestné činnosti, z toho se 500 týkalo sexuálních zločinů.

Jedna z obětí, Caitlin, popsala hrůzný zážitek, který prožila ve chvíli, kdy jí neznámý útočník rukama jezdil pod jejím pláštěm, sahal jí mezi nohy a tahal za vlasy. Řekla, že poté, co gang násilníků utekl, prosila dva policisty o pomoc. To se stalo hodinu před půlnocí. Aktivistka bojující za lidská práva Alice Schwarzerová řekla: „Pachatelé to dělali 6 hodin, ale nikdo je neusměrnil. Oni zřejmě chtěli ukázat, že jsou to „děvky“ a že by neměly být v noci na ulici."

Odborníci obvinili policii kvůli nedostatkům v její práci. I psycholog Stephan Grünewald přiznal, že „integrace je obtížná". Naznačil také, že právo selhalo v zajištění nápravy chování těch, kteří se násilí dopustili, což jim umožňuje, aby se jejich škodlivé jednání stupňovalo. „Muž se odváží vyjít ven z krytu, uchopit ženu mezi nohama a nic se neděje. Může žít svůj život bez sankcí...“ varuje.