Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se skutečně dělo v ulicích na Silvestra? Policie řešila útoky, o kterých se nepsalo

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: News.com.au **www.news.com.au**

Paříž – Francouzská vláda čelí obvinění, že se pokouší skrývat svou neschopnost kontrolovat dění v ulicích o silvestrovské noci. Podle tamního ministerstva vnitra noc proběhla „bez větších incidentů“. Jak ale poukazují média, za několik hodin bylo například podpáleno asi tisíc aut. A klid rozhodně nebyl ani v Německu.

V neděli vydaly francouzské úřady prohlášení, že poslední noc roku 2016 bylo ohněm poničeno 650 vozidel Jak ale poukazuje server Express, zpráva neobsahuje další auta, která byla „úplně zničena a pohlcena plameny“.

Pole oficiálních údajů jde i tak o nárůst o 17 procent, protože letos bylo zničeno celkem 945 zaparkovaných aut. Policie také zadržela 454 osob, z nichž 301 bylo vzato do vazby.

Krajně pravicová Národní fronta Marine Le Penové okamžitě francouzskou vládu kritizovala za poskytnutí údajů, které jsou jen „velmi mlhavé“. Nový ministr vnitra Bruno Le Roux podle nich nesprávně uvedl počet spálených aut, které je ještě o 8 procent vyšší. To považují za alarmující.

 

Mluvčí francouzského ministerstva vnitra Pierre Henry Brandet však zveřejněná čísla brání a poukazuje na to, že „počáteční nízké hodnoty byly nejvíce relevantní a nejucelenější“. „Neexistuje absolutně žádná snaha cokoliv skrývat. Musíte se podívat na trend v průběhu několika let - a důležitější je, že došlo k výraznému poklesu v průběhu pěti let,“ vysvětluje.

Německá policie měla plné ruce práce

Klidnou silvestrovskou noc neprožilo ani Německo. Dav více než tisíce osob střílel ohňostroje na pořádkovou policii v Dortmundu. Podle serveru Express byly mezi výtržníky také skupiny migrantů. Policie uvedla, že podezřelí házeli pyrotechniku holýma rukama na strážníky i na rodiny s malými dětmi. Pořádkové policie vyzbrojená štíty a přilbami sledovala, jak gangy křičely „Allahu Akbar", když Syřané oslavovali, že Turecko a Rusko zprostředkovali příměří Sýrii. zadrženo bylo několik desítek osob.

V Hamburku pak celkem 14 žen ohlásilo sexuální útoky. Podle odhadů Silvestr ve městě slavilo asi 45 tisíc lidí. Policie uvedla, že podezřelí útočníci, včetně migrantů, sahali jejich obětem do rozkroku. Deset lidí bylo v souvislosti s útoky zadrženo. Důstojníci uvedli, že šlo o tři Syřany, tři Iráčany, dva Afghánce, jednoho Eritrejce a jednoho Němce.

Policista Timo Zill řekl médiím, že nálada na břehu řeky Alster byla agresivní hlavně kvůli lidem „s migračním pozadím". Policie musela řadu výtržníků slovně uklidňoval, některým byl dokonce zakázán vstup do některých částí města. Hasiči a policie museli vyrazit k více než dvěma tisícovkám událostí.

V Augsburgu pak policie zahájila vyšetřování několika sexuálních útoků. Přibližně 150 lidí oslavovalo Nový rok v Augsburgu odpalováním raket do davu. Policie zadržela 22letého Syřana, který údajně odpálil rakety směrem do lidí, kteří stáli vedle něj. Tři mladí muži z Iráku a Sýrie pak dostali zákaz vstupu na některá místa poté, co pálili pyrotechniku do davu.

Policie také zahájila vyšetřování poté, co odpálená rachejtle zasáhla ženu (30) do hlavy. Zraněn byl také policista, když policejní vůz zasáhla pyrotechnika. Svědci obvinili tři Syřany, kteří ohňostroj údajně odpálili. Policie prý incident stále prověřuje.

Afghánští státní příslušníci ve věku 19, 21 a 37 pak byli obviněni z opakovaného osahávání dvou 18letých dívek. Byli zatčeni, obvinění ale popřeli. Jeden Iráčan (31) se pak podle policie brzy ráno odhalil před ženou přímo na ulici, svědci zavolali policii. Ohlášena také byla rvačka mezi Iráčanem a Syřanem, podle policie byl Syřan bodnut nožem do stehna.

Témata:  Silvestr Německo Francie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy