Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko se inspirovalo Českem. Zavede zákon na střílení teroristů?

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Bratislava - Ministerstvo vnitra chce ústavním zákonem umožnit lidem legálně použít držené zbraně k zajištění bezpečnosti Česka. S odkazem na tento nápad uvažují o podobném zákonu i další země.

Novela má umožnit lidem bránit se proti teroristům například při útocích, jako byly loni nákladními automobily v Nice a v Berlíně. Majitelé legálně držených zbraní by v takovém případě mohli zasáhnout a zabránit mnohem většímu krveprolití.

Jakákoli možnost legální obrany, která snižuje možnost dosažení cílů útočníka, je podle vnitra žádoucí z hlediska ochrany základních práv a svobod. Snížila by se tím pravděpodobnost úspěšného dokončení útoku.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák se tímto návrhem inspiroval a chce ho zavést i na Slovensku. "To, co navrhuje Česká republika, si podrobně prostudujeme, možná že je to dobré pro zvýšení definice, aby lidé měli lepší povědomí, jakým způsobem mohou používat zbraň ti, kteří ji legálně drží," řekl na tiskové konferenci ministr.

"Je to zajímavý nápad v současné situaci, kdy někdo, kdo je nositelem legální zbraně, může zasáhnout v případě, že tam nikdo jiný není," dodal Kaliňák s tím, že si počká na konkrétní návrh z ČR. "Minimálně, pokud by dokázal lépe vysvětlit, jakým způsobem mohou lidé používat legální zbraň, tak je zajímavý," podotkl.

Proti zákonu se naopak postavila zahraniční média. Britský bulvární server Express píše, že „východoevropské vláda odhalila plány, jak svým občanům dát pravomoc nosit zbraně, které by mohly být použity v případě útoku na teroristy“. 

Americký server CNS News píše, že „tento krok přichází navzdory pokračujícím požadavkům Evropské komise na přísnější kontrolu zákonů o zbraních v Evropě“.

Témata:  zbraně Ministerstvo vnitra České republiky Slovensko terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy