reklama

Migranti se po vylodění na pláži neradovali příliš dlouho. Po třech dnech od vyplutí ze Sabrathy na západě Libye se 80 migrantů ze Senegalu se nedostalo do Itálie, ale zpět do Libye – skupina přistála asi 70 kilometrů od Tripolisu.

„Mysleli jsme, že už jsme přijeli do Itálie," řekl jeden z přeživších agentuře AFP. Svědci popsali, jak několik lidí vyskočilo z lodi a pokusilo se doplavat na pláž. Moře však bylo velmi rozbouřené a oni nebyli schopni plavat. Nakonec se utopili.

Na břeh se nakonec dostaly také dvě ženy, jedna z nich byla těhotná, a dítě. Byly ale ve velkém šoku. „Těhotná žena seděla v slzách na pláži vedle těla, které zřejmě patřilo jejímu bratrovi. Později byla hospitalizována,“ uvádí AFP.

Libyjský Červený půlměsíc oznámil, že se na pláži objevil těla pět cestujících a že poskytl přístřeší dalším 80 lidem.

Pašeráci využili chaosu v Libyi, který nastal po povstání v roce 2011 a po svržení diktátora Muammara Kaddafího. Země se stala doslova dopravním uzlem, odkud se migranti na člunech snaží dostat do Itálie, která leží asi 300 kilometrů daleko.

Podle OSN už při cestě přes Středozemní moře zemřelo více než 5000 migrantů a uprchlíků.

Ve středu  - poté, co v severoitalském migračním centru vypukly nepokoje - byla opět zahájena politická debata, která se týká toho, jak se vypořádat s migrační krizí. Italský ministr zahraničí Angelino Alfano opětovně vyzval k uzavření dohody s Libyí.