Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrační vlna slábne? Do Evropy loni dorazilo o dvě třetiny méně uprchlíků než v roce 2015

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Brusel - Do Evropy loni dorazilo 364.000 migrantů, o dvě třetiny méně migrantů než v roce 2015. Zatímco do Řecka jich dorazilo ve srovnání s předcházejícím rokem výrazně méně, Itálie loni zaznamenala nový rekord v počtu příchozích.

Oznámila to dnes evropská pohraniční agentura Frontex. Na poklesu počtu migrantů připlouvajících na řecké ostrovy v Egejském moři má zásluhu především dohoda Evropská unie s Tureckem.

Podle Frontexu do Řecka v roce 2016 dorazilo o téměř 80 procent méně migrantů než v roce 2015. Celkem jich bylo 182.500 a většinou pocházeli ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu.

V souvislosti s úbytkem migrantů přicházejících do Řecka klesl také počet lidí, kteří se snažili dál do střední Evropy dostat po takzvané balkánské stezce. Zatímco v roce 2015 to bylo podle Frontextu 764.000 lidí, loni to bylo 123.000.

Většina migrantů volila v loňském roce výrazně nebezpečnější cestu do Evropy z libyjských břehů přes Středozemní moře do Itálie. Většinou se jednalo o migranty ze subsaharských zemí. Loni italských břehů dosáhlo rekordních 181.000 lidí, což je o dvacet procent více než v roce 2015.

Podle dnešní zprávy Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) na cestě ze severní Afriky na jih Evropy přes Středozemní moře loni zahynulo 5079 lidí.

Témata:  uprchlíci Itálie Řecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy